COLUMNA. BRIGADA COLUMNA. / AUREL TAR
COLUMNA. BRIGADA COLUMNA. / AUREL TAR / 15 IUNIE – 17 SEPTEMBRIE
Vernisaj : Miercuri, 15 iunie, ora 19:00, Galeria Galateca
BLACK CUBE Concept
Miercuri, 15 iunie, începând cu ora 19:00, Galateca vă invită la vernisajul expoziţiei “COLUMNA.BRIGADA COLUMNA”, a artistului vizual Tar Aurel, proiect inspirat de filmul istoric „Columna”, regizat de Mircea Drăgan în anul 1968. La deschiderea expozitiei, scriitoarea Ioana Dragan, va fi invitată să prezinte povestea filmului.
“COLUMNA.BRIGADA COLUMNA” este a treia expoziţie din cadrul BLACK CUBE, un nou concept iniţiat de galeria de artă contemporană şi design Galateca, o platformă de expunere inedită, creat pentru a pune în valoare opera artiştilor, a experimenta şi a schimba dialogul acesteia cu privitorul.
“Această „columnă” imaginată de mine este o secvenţă din „nesfîrşita columnă” a istoriilor locale şi globale, create vremelnic şi în acelaşi timp etern de către omenire.” spune artistul.
Compoziţia vizuală se integrează în conceptul de istorie comprimată, regăsit sub formă de “brigăzi”(ex. Aurel Ţar_ Brigada Presidencial _2014). Polipticul pictat în acril pe pânză, este alcătuit din portretele_print screen ale actorilor principali care au definit acest film.
Această lucrare ar putea stârni multă emoţie, fiind o rememorare a evenimentului cinematografic de succes al anului 1968, un an care a fost marcat de turbulenţe social – politice pe plan mondial, pot fi amintite Revoltele din Franţa, Invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia (mai puţin România şi Iugoslavia), Războiul din Vietnam aflat în plină desfăşurare.
Aflat pe locul 7 în topul celor mai vizionate filme româneşti, “Columna” este un film istoric româno–est german de referinţă, chiar dacă a fost produs în timpul perioadei comuniste. Regizat de Mircea Drăgan, după scenariul romancierului Titus Popovici, filmul a beneficiat de o distribuţie (şi producţie) multinaţională: Richard Johnson (GB), Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari( IT), Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Piersic, Gheorghe Dinică (RO) şi de o triplă lansare la San Francisco, Viena şi Bucureşti.
Aurel Tar este un artist vizual român post–pop, ale cărui lucrari surprind diverse aspecte ale globalizării, ale mixurilor culturale şi ale problemelor identitare. După cum declară şi artistul, ele sunt un amestec armonios de “pictură convenţională şi street-art”. Artistul a participat la numeroase expoziţii solo şi de grup: G-Code la Atelier 030202, Bucureşti 2013; GIBRALTAR Ultraperiferic Art Corner, o instalaţie itinerată la Sebeş, Copşa Mică şi Bucureşti 2010; End of Empires, Năsui Gallery, Corke Gallery, Liverpool 2013; Colouring the Grey – State of Body, Biennale Independents, Liverpool 2012; România în Paris, American Centre for Arts, Paris 2012, Noul Figurativ, Victoria Art Center, Bucureşti 2011. Născut în 1973, în Sebeş Alba, Aurel Tar este absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
Expoziţia rămâne deschisă în perioada 15 iunie – 17 septembrie. Intrare liberă
Parteneri : AQUA, SÂMBUREŞTI, HELIOS
Facebook event : https://www.facebook.com/events/1050599091674080/