FLUXURI SI LUMINI IN ALB – NEGRU

2

Expoziţia ‘FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic’ a scenografului si arhitectului Octavian Neculai  este ilustrarea unui vis – o lume plină cu frânturi, proiecţii, piese din spectacolele arhitectului şi scenografului.

„Într-un spaţiu oarecare, vreau să fiu din nou copil, să mă joc cu jucăriile făcute în timp cu alţi copii, cu oameni mari. De fapt lumea teatrului, a scenei este o lume de copii, în care ne jucăm, visăm, începem, ne poticnim, o luăm de la capăt. Orice am face, oricât am încerca să fim de serioşi, să ne demostram maturitatea sau seriozitatea, în străfundurile noastre rămânem nişte copii. Dacă nu am mai fii copii nu am mai avea nici o bucurie”. (Octavian Neculai)

ON2

Spaţiul galeriei de fapt asta adăposteşte, obiecte de poveste cum sunt piesele de mobilier „din sticlă” din spectacolul “Triumful Dragostei”, căluţii zburători şi aparatele de vânt, costume făcute aparent din fum, căsuţe/ machete. Toate sunt frânturi dintr-o lume particulară. Şi, pentru că această lume a scenografului şi arhitectului Octavian Neculai este o lume a spaţialităţii, detalii şi proiecţii îmbracă pereţii la Galateca.

Spaţiul simplu este similar camerei copiilor, adunând colecţii de „jucării” scenice, costume, aducând umbre şi lumini care caracterizează lumea în transformare a teatrului, atmosfere de poveste.

ON8

“Inovația mijloacelor scenice , cinetica permanenta a elementelor de decor, miscandu-se individual sau intr-un ansamblu spatial coregrafic,  facand din decor un organism viu, un personaj care se misca, danseaza, ascunde , dezvaluie , creeaza si recreeaza la nesfarsit spatii, un labirint care se misca in acord cu actorii si muzica; aceste idei au adus in teatru o  mare modernitate de concepere, constructie si functionare a spațiului scenografic.  Am transformat practic o cinetica tehnologica in arta a spatiului. In Triumful dragostei scenografia nu a mai folosit aceleasi mijloace ca înainte, tehnologia a fost introdusă  si sublimata in arta . A fost un melanj care după părerea mea e o inovație scenotehnica.”

Vă așteptăm să intraţi în lumea de poveste a arhitectului şi scenografului Octavian Neculai, în care jocul se poartă între şi cu oameni mari.

Comentarii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu