București, capsulă în timp

23 iunie – 8 iulie

În contextul primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursiune în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă. Creat în mod dedicat pentru partenerul nostru BRD – Groupe Societe Generale, produsul cultural este dedicat ideii de interferenţă între mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video şi instalaţie audio, o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Diana Mihalcea. Transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.
Prima capsulă de artă și știință itinerantă a Neo Art CONNECT pune bazele centrului NEO ART, care este unul dintre obiectivele paltformei NAC, și este un produs multidisciplinar realizat de o echipă de creatori, pornind de la istorici, arhitecți, artiști vizuali și multimedia, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga.

Invităm publicul să facă un exerciţiu de imaginaţie, să păşească în domul imersiv şi să își imagineze o tânără, care acum 90 de ani, la ora 11 dimineața în ziua de 27 aprilie 1933, aștepta jurizarea concursului de Miss în sala de festivități a Palatului Universul. Blondă, cu ochii mari, albaștri, cu înfățișarea distinsă, cu un admirabil corp cu linii armonioase, își etala delicat emoțiile și superstițiile, strângând în pumn un mic elefant de care nu obișnuia să se despartă niciodată – pentru noroc. După o scurtă defilare și îndelungi emoții, a devenit Miss România la doar 18 ani, acolo la Palatul Universul.
Simțise că va avea noroc în acea zi, căci încă de dimineață coșarii pe care îi tot văzuse prevestiseră o veste bună. Poseda dicție, grație și drăgălășenie, dar și un spiț adorabil, “Prinți”, un pui de lup numit “Diki” și un cocoș – tot pentru noroc. Diana Mihalcea, Dina era unicul copil al familiei Mihalcea, o cunoscută și onorabilă familie apreciată în cercurile bucureștene. Tatăl său era doctorul Toma Mihalcea, medic practician în Capitală. După tată, descindea dintr-o veche familie de olteni din Slatina, iar după mamă dintr-o istorică familie de transilvăneni din ținutul Blajului. 
Dina studia drama și comedia la Conservatorul din Capitală, în anul I, în clasa d-nei Maria Filotti. Iubea animalele, ba chiar în copilărie avusese 15 pisici de Angora. Iubirea pentru animale și talentul actoricesc i-au călăuzit pașii către o carieră surprinzătoare: a devenit prima femeie dresor de lei din România. A jucat pe marile ecrane în 2 filme: “Doua lumi si o dragoste” în ‘47 si “Mihail, câine de circ” în ’79. A jucat și pe scena teatrului Odeon și a devenit, în timp, artist emerit al poporului.

Imaginile ce o reprezintă pe Dina, dar și avatarul său ce evoluează de la pisica de Angora la un leu puternic, au fost generate cu ajutorul AI, pornind de la câteva imagini din arhivă.

Am preluat parcursul surprinzător al acestui personaj și l-am transformat împreună cu elemente din zeci de clădiri din realitatea cotidiană, dar și cu elemente simbolice, de la Coșar, până la scară, într-o alegorie a evoluției orașului, inclusiv sunetul urmează același traseu, înglobând și suntete contemporane din oraș, de la trafic până la interacțiunile umane din spațiul definit. 
În imaginile prelucrate au fost utilizate și cadre din cladirea Ghica House, aflată în arealul ales și în cadrul căreia este prezentat prima dată proiectul.
Următorul popas al expoziției itinerante este la Galaeria Galateca, unde invităm vizitatorul să pășească într-un mod surpinzător pe Calea Victoriei spre Sărindar, privind spre Palatul Universul şi oprind lângă statuile din Piaţa Universităţii alături de acest personaj atipic, nonconformist şi extravagant care a evoluat atât de interesant, la fel ca Bucureştiul nostru, pentru că oraşul există prin oameni şi oamenii există prin oraș.

Modulul poate fi vizitat în perioada  23 iunie – 8 iulie  în spațiul galeriei Galateca

NAC este organizat de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriat de Anca  Boeriu și Andreea Sandu.

Detalii pe www.neoartconnect.ro

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic: Fundația9

Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic, Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer