Ce este Galateca?

Galateca este o galerie multidisciplinara de arta si design, un spatiu viu si modern, ce poarta semnatura arhitectului Radu Teaca, situata in inima orasului intr-o cladire istorica, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I“.

Povestea noastra incepe, de fapt, pe 6 decembrie 2012 cu vernisajul primei expozitii: Povesti in imagini. Am plecat la drum cu multe proiecte frumoase in minte si cu cateva intentii. Mai intai, sa fim deschisi si sa experimentam cat mai mult. Si apoi, sa cream un spatiu efervescent, in care sa aducem impreuna arta contemporana cu cea clasica si nu in ultimul rand, sa dezvoltam o platforma care sa permita intalnirea si colaborarea dintre artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare. Totul pentru a oferi publicului o altfel de interactiune de arta, un hub cultural in care sa simta ca e cu adevarat implicat.

Si am reusit sa ne onoram promisiunile. Stau dovada cele peste 18 expozitii pe care vi le-am oferit, in care am explorat multiple teritorii si forme de exprimare artistica: de la benzi desenate la arta video, de la tablouri si desene la instalatii si happenings, de la artisti contemporani romani ce au succes in strainatate la artisti ce au facut istorie, de la ie ca simbol identitar si colectii vintage pana la couture, de la maestri clasici la artisti internationali multidisciplinari. Ne-am parteneriat cu institutii culturale de prestigiu, atat nationale, cat si internationale, cum ar fi Institutul Cultural Român, Muzeul Horniman din Londra, Centrul Cultural Ceh si Biblioteca Centrala Universitara, printre multe altele. Evenimente inedite au transformat spatiul nostru intr-o sala de teatru, un podium sau intr-o scena de dans si performance. Ne-am asumat o strategie coerenta de promovare a valorilor romanesti in cadrul programului „Romanian Art Energy”, precum si doua directii definitorii pentru spiritul Galateca: designul si arta contemporana internationala.

Mai mult, ne-am dorit sa va surprindem si cu un nou concept de gallery shop. Astfel, la inceputul anului 2013 am lansat NeoGalateca, spatiu ce completeaza zona expozitionala si care a devenit in scurt timp o referinta pentru publicul roman si strain pasionat de cadouri de arta si design, obiecte inspirate din expozitiile Galateca sau alte expozitii internationale relevante. Este unul dintre putinele locuri din Bucuresti in care poti descoperi „the Romanian Gift Shop” avand colectii in serie mica sau unicat, care imbina arta si designul, inspirate din traditia romaneasca, dar manufacturate „museum shop quality”. In plus, NeoGalateca completeaza galeria Galateca cu alte 3 spatii expozitionale, spatii care au gazduit de-a lungul timpului performance-uri si „camere de autor”.

Galateca a devenit in acest scurt timp o referinta, o platforma de promovare a proiectelor originale de arta si design, in permanenta schimbare, in armonie cu ceea ce se intampla in lumea artistica internationala si romaneasca.

Povestea Galateca se scrie in continuare cu fiecare manifestare, cu fiecare expozitie, cu fiecare artist.

Catalog Galateca

Galerie Foto