Design identitar. CZ feat. RO

11.09.2014

conferinta

Dupa Gent, Stockholm, Moscova, Budapesta, Bratislava si Frankfurt expozitia de ceramica si sticla din Cehia, „Brilliant by Design” este gazduita la Galateca incepand cu 10 septembrie.
Realizata in viziunea lui Petr Nový, principalul curator al Muzeului de Sticla si Bijuterie din Jablonec nad Nisou, expozitia “Brilliant by design” este o radiografie a ultimilor 100 de ani, ce pune accent pe continuitatea cultivarii acestei arte, pe modele – icon, al caror design ramane la fel de actual. Fiecare obiect de design contemporan este astfel plasat in contextul evolutiei productiei de sticla si ceramica din Cehia.
Cu acest prilej, joi, 11 septembrie, la ora 18:00 va avea loc o conferinta despre designul contemporan ceh si cel romanesc, cu accent pe filon identitar. La conferinta “Design identitar. Cz versus Ro” vor participa Petr Nový, curatorul expozitiei si Martin Žampach, unul dintre designerii expusi si artistul vizual Catalin Nastasoiu, creatorul brandului RONATIV, a carui expozitie “RONATIV. Trei Gratii” a fost gazduita in acest an la Galateca.

PhDr. Petr Nový a obtinut titlul de doctor din partea Universitatii Boemia de Sud, din České Budějovice, Republica Ceha. La scurt timp dupa terminarea doctoratului, a devenit curator in cadrul departamentului de sticla al Muzeului de Sticla si Bijuterie din Jablonec nad Nisou, Republica Ceha. Si-a dedicat intreaga cariera acestei institutii, preluand conducerea departamentului in 1999, iar din 2004 ocupand rolul de curator sef. Petr Nový este in continuare implicat in mediul academic, activand ca profesor in cadrul Universitatii Tehnice din Liberec, Republica Ceha. De asemenea, incepand cu 2011, este editor sef al jurnalului academic ‘’Sklář a keramik’’ – o revista dedicata lumii sticlei si bijuteriei. http://www.msb-jablonec.cz

Martin Žampach, designer laureat, a studiat la Liceul de Arta din Luhačovice, Republica Ceha. In 2006 a absolvit Facultatea de Design Industrial din cadrul Universitatii Tomas Bata din Zlín, Republica Ceha. De asemenea, a urmat si cursurile Academiei de Arte Frumoase din Cracovia, Polonia.
Operele sale se incadreaza in categoria designului de produs, punand foarte mult accent pe designul sticlei. Experienta sa in domeniu a devenit internationala dupa ce a colaborat cu: un studio de arhitectura din Londrina, Brazilia; renumitul studio CuldeSac din Valencia, Spania; cel mai mare studio de design din Rusia – Lebedev Studio Moscova si cu cei de la FLEX/cocoon pentru care a contribuit cu idei in materie de design de ambalaj.
In momentul de fata lucreaza ca designer independent si este rezident al orasului Praga, Republica Ceha. http://martin.zampach.com/

Catalin Nastasoiu: A absolvit Universitatea de Arte Bucuresti, proiectul sau de Diploma – „Vaca Interactiva” – devenind simbolul Laptariei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artisti si intelectuali din Romania postdecembrista. Zece ani mai tarziu, Pricewaterhouse Coopers il comisiona pe Catalin Nastasoiu pentru un proiect de identitate a companiei, generand seria de obiecte ceramice inspirate de cultura neolitica, “Atelierele Cucuteni”, care a ajuns ulterior in toate colturile lumii, din Noua Zeelanda pana in Statele Unite, din Norvegia pana in Africa de Sud. In calitate de artist vizual si designer a colaborat cu Media Pro, CME, PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International si cu nume din lumea artei si designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Conceptul RONATIV, devenit ulterior un adevarat brand, a fost lansat initial in mediile sociale virtuale – facebook, instagram si twitter. „RONATIV este un algoritm vizual, prin care se poate genera, practic infinit, o imagine bidimensionala sau o forma tridimensionala avand ca unitate nativa harta geometrizata a Romaniei. De fapt, frumusetea acestui algoritm este ca poate fi tradus in orice limba, adica poate fi folosita ca unitate indivizibila orice arie geometrica… harta oricarei tari. In acest caz insa este vorba despre Tara mea” spune artistul.