

„București, capsulă în timp” și „Reconnecting the City„, două proiecte itinerante ale anualei ajung în această săptămână la galeria Galateca, respectiv în Sibiu, la galeria No!Hai /Ambasada Creativă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).
„București, capsulă în timp” este un modul imersiv care surprinde, într-un mod alegoric, istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Poemul urban a fost conceput ca o incursiune în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Lansat în premieră la Ghica House, modulul este localizat – din punct de vedere geografic – în inima Bucureștiului, în zona Universității și pe Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este semnată de Ana Rubelli, iar grafica (ce integrează AI, video-mapping și sound design) sunt realizate de Ioana Halunga. Un produs cultural special creat împreună cu BRD – Groupe Societe Generale pentru rețeaua NAC. Modulul poate fi vizitat în perioada 23 iunie – 8 iulie în spațiul galeriei Galateca.
Tot din 23 iunie, „Reconnecting the City„, proiectul itinerant conceput special pentru NAC 2023, curatoriat de Roxana Lăpădat și Andreea Sandu, ajunge la Sibiu, galeria No!Hai /Ambasada Creativă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru (FITS) și poate fi vizitat până pe 2 iulie. Artiștii vizuali implicați sunt Anca Boeriu, Alexandru Cînean, Cosmin Paulescu. 10 tineri artiști din Sibiu sunt invitați să parcurgă cele 10 Plimbări ale spectacolului experimental – aplicație „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București) și să-și descopere orașul din perspectivă performativă, experiențele lor (materializate în fotografii pe care aplicația te invită să le faci) fiind încapsulate într-o instalație creată special de Cosmin Paulescu (Cozo), sub forma unor hărți.
Parte din instalație vor fi și lucrările concepute de artistul sibian Alexandru Cînean, prezentate în cadrul expoziției EYE SB-YOU! (FITS 2021) și recontextualizate pentru proiectul „Reconnecting the City”, într-un concept multimedia. Ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu, prin care orașul a devenit spectator al propriilor istorii, vor adăuga noi istorii și imagini, dintr-o altă perspectivă: atunci înregistrau în mod direct și ca un „spectator” obiectiv viața orașului, acum devin „spectatori” subiectivi care înmagazinează amintiri prin intermediul unei experiențe performative indirecte – „The Walks”.
Perspectiva este completată de „oamenii” artistei Anca Boeriu, care dau glas orașului prin „prezență”, dar și prin intermediul unei instalații audio: „Te uiți împrejur, privești, asculți, simți. Este relația ta de iubire cu orașul. Atunci te întrebi dacă oamenii locuiesc orașul sau se lasă locuiți de acesta.”
Proiectul curatorial „Reconnecting the City” pornește de la tema Anualei, aceea de reconectare, și a fost special gândit ca o punte între tipuri diferite de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care este itinerat, respectiv Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București.
NAC este organizat de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriat de Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Detalii pe www.neoartconnect.ro
Susținut de BRD Groupe Société Générale
Partener strategic: Fundația9
Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic, Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.
Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer