Galateca găzduiește în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2023 expoziția de fotografie ”Din piatră și oțel – O călătorie în lumea Urbex” a ASR Sofia a României, al treilea proiect din seria Romania A Celebration – o sărbătoare vizuală a patrimoniului cultural, rural și de mediu al României. Tot acum se va
lansa și albumul cu același nume ce cuprinde imaginile fotografice surprinse.
Dacă primele două proiecte s-au concentrat pe mănăstirile din România și frumusețea peisajelor din Maramureș, al treilea abordează explorarea urbană, clădiri în ruină, clădiri abandonate, aducând în fața privitorului cadre surprinse în diferite zone ale țării.
”Clădirile pe care le-am văzut sunt mărturii ale istoriei României, de la perioada comunistă, cu a sa moștenirea industrială, până epocile mai vechi, din a căror grandoare mai vedem doar rămășițele. Aceste clăriri au contribuit la structura și identitatea fiecărui român. Au modelat prezentul și viitorul regiunilor, economiilor și peisajelor țării. În fiecare loc, am descoperit o multitudine de obiecte lăsate în urmă. Acestea ne-au dat o cunoaștere intimă, nu doar a spațiilor în care ne aflam, ci și a oamenilor care au lucrat sau au trăit în ele.” spune ASR Sofia a României.
Romania A Celebration este un proiect ce își propune ca publicul să descopere România din perspectiva unică a unui membru a familiei regale. Echipa proiectului este formată din Irina Cristea și Jean Millingan, ele ocupându-se atât de documentarea video , cât și de elementele organizatorice.
Alteța Sa Regală Principesa Sofia, cea de-a patra fiică a Regelui Mihai, a fost pasionată încă din copilărie de a spune povești prin artă. Fotografiile personale ale tatălui ei, în special cele pe care le-a făcut în tinerețe în Munții Carpați, au inspirat-o de la o vârstă foarte fragedă să pună mâna pe un aparat foto.
În prezent, Alteța Sa Regală este un fotograf recunoscut la nivel internațional, care și-a expus lucrările în Europa și nu numai. Ea este laureată a Premiului internațional Kotinos pentru excelență în arta fotografică 2018, acordat în colaborare cu Organizația Internațională Filantropia – membră a Pactului Global al Națiunilor Unite – și Organizația Internațională Saned.
Principesa Sofia este un membru activ al Familiei Regale. Ea își completează misiunea cu activitatea sa profesională de fotograf. În acest scop, ea a creat un proiect pe termen lung numit „România, o sărbătoare”, care acoperă diverse subiecte prin surprinderea și documentarea diversității țării din punct de vedere al culturii, istoriei, mediului înconjurător și modului de viață din diferite zone. Își dorește crearea unor călătorii vizuale prin România care oferă perspective extraordinare asupra unor fațete ale țării rar întâlnite, atât în România, cât și în străinătate.
Alteța Sa Regală este, totodată și autor. În 1995 a publicat la București un volum de povești pentru copii, călcând pe urmele străbunicii sale, Regina Maria. Prima sa carte fotografică „Mănăstirea română – Sărbătorind comunitățile spirituale din România”, a fost publicată în 2021.
Principesa Sofia lucrează, de asemenea, la noi cărți pentru copii împreună cu singurul ei copil, Eelaz, un artist care va crea ilustrațiile. Acest proiect comun urmărește să sublinieze importanța alfabetizării timpurii a copiilor și să îi ajute să își dezvolte abilitățile de lectură.
Irina-Andreea Cristea a fost producătorul multimedia al proiectului. De la găsirea contactelor până la cazare și tot ce a fost nevoie, aceasta a fost responsabilă de tot. Irina a întocmit programele, planurile și listele pentru expediție. După cum știm cu toții, dacă echipa este bine pregătită, munca este pe jumătate făcută. Ea s-a implicat în acest proiect pentru că a lucrat pentru Familia Regală ca și ghid la Palatul Elisabeta din București. Era cunoscută ca o persoană care știe să lucreze în echipă, muncitoare și foarte dedicată. Ea și ceilalți doi colaboratori ai acestei echipe de vis s-au înțeles imediat. Când au pornit în această călătorie, aveau o imagine clară a ceea ce aveau de făcut și de văzut. Irina a stabilit interviuri, a vorbit cu autoritățile locale pentru a obține acces în diverse locuri relevante pentru proiect și a întocmit programe zilnice precise pentru întreaga echipă. De asemenea, a lucrat ca traducător, atunci când a fost nevoie. Ea s-a concentrat pe deplin asupra proiectului, ca acesta să devină realitate.
Jean Milligan a împărțit responsabilitățile multimedia cu Irina-Andreea Cristea. Ele au lucrat îndeaproape pentru a realiza interviuri cu persoanele care au avut legături puternice cu locurile vizitate. Jean a realizat videoclipuri și expoziții foto pentru numeroase organizații ONU și alte organizații internaționale. Ea are o legătură puternică cu România, deoarece a locuit în această țară în perioada 1990-1991 și, ulterior, a lucrat pentru Fundația Majestății Sale, cunoscută anterior sub numele de Fundația ASR Principesa Margareta a României.