EMPRINT 2.0 @NeoGalateca

15.05.2015

emprint

15-24 mai

Eveniment inclus in Romanian Design Week

In perioada 15-24 mai, in cadrul Romanian Design Week, NeoGalateca gazduieste proiectul Emprint.2.0, o declinare comerciala a conceptului cu acelasi nume. Colectia “Emprint – Sense of Place”, Primavara – Vara 2015 este colectia colaborativa a studentilor din anul III al departamentului de moda de la Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti sub coordonarea lector univ dr. Ioana Sanda Avram.

“Emprint – Sense of Place” este atat o colectie cultural-artistica, cat si o colectie de cercetare a unor noi forme de exprimare multisenzoriala care stimuleaza vizual, tactil, emotional si creativ. Hainele evoca o emotie puternica provenita dintr-un spatiu atemporal. Astfel, devine posibila interactiunea cu esenta hainei, sentimentul care sta in spatele acesteia.

Pentru a scapa de presiunea tuturor problemelor care ne ingreuneaza viata, ne dorim sa evadam din aceasta realitate apasatoare si sa ne izolam inauntrul unui spatiu lipsit de orice tip de coordonate, in afara limitelor realitatii cotidiene, intr-un abis al constiintei noastre.

Lumea noastra este plina de tabuuri si frontiere, plina de delimitari si spatii incercuite, protejate sau interzise. Se simte nevoia restabilirii acestor granite. abandonarea lor sau reformularea noilor teritorii.

Marea se intinde in fata noastra, ca un loc al evadarii din angoasa.

Costumul din neopren il putem privi ca pe un strat de protectie pentru a facilita patrunderea in mare. Purtandu-l, putem pasi in apa; spatiu al contemplarii si al limpezirii. In acest loc, ne regasim originile si pe noi insine, gasim calmul de care avem nevoie, dar si linistea imperturbabila.

Putem sa ne auzim doar respiratia si pulsul inimii.

In adancurile marii, in abis, ambient similar “vietii intrauterine”, iti poti redescoperi esenta primordiala. Singurele sunete pe care le mai poti auzi sunt respiratia si bataile inimii.

EMPRINT inseamna “proiecia sinelui in contextul spatiului”, spatiu care iti aminteste de origini. Amprenta pe care constiinta noastra o lasa asupra locului se imbogateste, ca urmare a transferului de energie in amprenta locului asupra constiintei colective, de aici si “sense of place”.

Emprint este procesul ce se realizeaza atunci cand, in profunzimea substantei, se imprima in mod inconstient informatii, stari de spirit si emotii ce par a fi acolo dintotdeauna.

http://emprintunab.tumblr.com/mindmap