Transylvania Kids de Simon Henwood

Proiect realizat in parteneriat cu Muzeul Brukenthal din Sibiu

De-a lungul a doua decenii Simon Henwood a experimentat pe diferite segmente artistice, de la pictura, desen, fotografii si carti bibliophile la animatii, videoclipuri artistice, instalatii si noile media. Lucrarile sale au fost expuse in cele mai renumite muzee si galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA (London), UCLA Hammer Museum (LA) si Galeria Sophie Sheideker (Paris) intr-o dubla expozitie semnata “Simon Henwood si Francis Bacon”. Artistul este cunoscut si pentru colaborarile sale cu muzicienii Kanye West, Rihanna, Alicia Keys, Roisin Murphy, Badly Drawn Boy si Imogen Heap pentru care a realizat fie videoclipuri, concepte pentru turneele de promovare a albumelor, costumele, scenografia sau designul grafic.

Tematica expozitiei “Transylvania Kids” a fost initiata in vara anului 2013, cand imediat dupa ce a expus la galeria Galateca proiectul multidisciplinar “Henwood Library. Din dragoste de carte si de arte” artistul a calatorit in mai multe sate din Transilvania si a fotografiat copii si adolescenti, parte dintr-un proiect mai amplu inceput de artist in urma cu 17 de ani.

Pentru Simon Henwood calatoria in peste 30 de sate sasesti a fost o experienta inedita, el declarand: “Am realizat portrete ale unor copii si adolescenti din America, Asia si din aproape toata Europa, iar cand asezi toate portretele impreuna, toti copii au aceleasi aspiratii, indiferent de ceea ce au si ce nu au. Spectaculos e ca oriunde ai fotografia copii in lume, e o uriasa asemanare intre ei, probabil e ceva legat de spirit si de atitudine, de felul in care asteapta sa se intample ceva in viata lor. Dar in Transilvania am primit si o lectie aparte. Eu fotografiez de obicei copii care au de toate, iar in acele satele sasesti, copiii care aveau atat de putin erau la fel de entuziasmati de viata si aveau la fel de multa energie. Aceasta a fost pentru mine o revelatie incredibila, iar mesajul sper ca va fi limpede pentru cei care vor privi tablourile mele, pentru ca tinerii acestia spun totul in expresiile lor faciale, un portret de-al lor are puterea sa spuna toata povestea lor, e ceva general valabil pentru copilarie.”

Lucrarile fac parte din seria ‘Adolescenti’, un proiect in derulare ce cuprinde peste 150 de tablouri adolescenti, iar personajele sunt pictate ‘asa cum sunt ele, cum aleg ele sa pozeze; nu exista constiinta de sine, ci doar o transpunere bruta a eului lor interior’ dupa cum marturiseste artistul. Expozitia cuprinde o serie tablouri realizate in guasa si doua instalatii realizate de artist special pentru spatiul expozitional al Muzeului Brukenthal.

Aceasta este a treia expozitie a artistului in Romania, si prima in Sibiu. In perioada 30 octombrie 2014 – 30 ianuarie 2015 la galeria de arta contemporana si design Galateca, din Bucuresti, s-a derulat un alt proiect al lui Simon Henwood, in care acesta este si curator, intitulat ​“Henwood Library – Archive” si care reuneste lucrari de Picasso, Chagall, Goya, Giacometti, Paolozzi, Andy Warhol si Sir Peter Blake ce fac parte din arhiva artistului si l-au inspirat in realizarea primului sau roman “Black Arc”, alaturi de cateva din lucrarile ce compun expozitia “Transylvania Kids”.

Expozitia este organizata in parteneriat cu galeria bucuresteana de arta contemporana si design Galateca, ce il reprezinta in exclusivitate in Romania pe artistul britanic. “Transylvania Kids” poate fi vizitata pana pe 26 aprilie 2015.

Detalii expozitie »