Fluxuri si lumini in alb-negru. Ganduri, carari si locuri in spatiul scenic

2

Gânduri, cãrãri si locuri în spatiul scenic

Octavian NECULAI

6 aprilie – 6 mai

Galeria Galateca, vă aşteaptă joi, 6 aprilie, ora 19:00 să intraţi în lumea de poveste a arhitectului şi scenografului Octavian Neculai, în care jocul se poartă între şi cu oameni mari.

Astfel în ‘FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic’ spaţiul simplu este similar camerei copiilor, adunând colecţii de „jucării” scenice, costume, aducând umbre şi lumini care caracterizează lumea în transformare a teatrului, atmosfere de poveste.

Expoziţia interactivă FLUXURI ȘI LUMINI ÎN ALB-NEGRU. Gânduri, cărări și locuri în spațiul scenic” este deschisă în perioada 6 aprilie – 6 mai, pe toată perioada având loc workshopuri şi conferinţe susţinute de personalităţi din lumea teatrului, dar şi cea a arhitecturii, manifestări ce se adresează atât publicului larg, cât şi specialiştilor.

“Eu cred cã scenograful trebuie sã viseze uriaş şi fãrã limite. De la proiecţia şi volumele elementelor scenografice, de la vastitatea şi diversitatea spaţialitãţilor pânã la invadarea şi folosirea spaţiilor anexe scenei şi transformarea lor în spaţii artistice, trebuie sã viseze spatialitãţi imense şi superb ireale, trebuie sã inventeze forme ale unor lumi ale minţii, forme şi mişcãri incã necunoscute ale spaţiilor ideale, trebuie sã viseze detalii superbe.Visele nu trebuie sã cunoascã limite sau sã fie constrânse de tradiţia mijloacelor scenice, a viziunilor spaţiale convenţionale”, mãrturiseşte Octavian Neculai

Expoziţia din cadrul Galeriei Galateca, este ilustrarea unui vis – o lume plină cu frânturi, proiecţii, piese din spectacolele arhitectului şi scenografului.

„Într-un spaţiu oarecare, vreau să fiu din nou copil, să mă joc cu jucăriile făcute în timp cu alţi copii, cu oameni mari. De fapt lumea teatrului, a scenei este o lume de copii, în care ne jucăm, visăm, începem, ne poticnim, o luăm de la capăt. Orice am face, oricât am încerca să fim de serioşi, să ne demostram maturitatea sau seriozitatea, în străfundurile noastre rămânem nişte copii. Dacă nu am mai fii copii nu am mai avea nici o bucurie”. (Octavian Neculai)

Spaţiul galeriei de fapt asta adăposteşte, obiecte de poveste cum sunt piesele de mobilier „din sticlă” din spectacolul “Triumful Dragostei”, căluţii zburători şi aparatele de vânt, costume făcute aparent din fum, căsuţe/ machete. Toate sunt frânturi dintr-o lume particulară. Şi, pentru că această lume a scenografului şi arhitectului Octavian Neculai este o lume a spaţialităţii, detalii şi proiecţii îmbracă pereţii la Galateca.

Octavian Neculai. Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură “ION MINCU” Bucureşti. Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ” ION MINCU” Bucureşti. Scenograf şi Consultant de Arhitectură la TEATRUL “LUCIA STURDZA BULANDRA “Bucureşti.

A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu,Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu.

Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti since 2017.

A proiectat renovarea sălii şi scenei Teatrului Bulandra – sala Liviu Ciulei (fosta Izvor) şi modernizarea sălii Icoanei a Teatrului Bulandra;a transformat depozitul de decoruri al Salii Icoanei intr-un spatiu de joc “Studio SPACE”, a proiectat şi realizat modernizarea sălilor Teatrului de Comedie, fosta sală a Teatrului Ion Creangă ( înainte de consolidare), sala şi foayerul Teatrului Ţăndărică (sala Lahovary) – cu experimentul de a avea un singur spaţiu foyer – sala de spectacol, cu rezolvări speciale de acustică.

Parteneri : Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Rose Mary, Helios

 

Galerie

Download Detalii expozitie »

Secvente

Afis-D_Horatau_Galateca-Black-Cube-1-1 (2)

“Secvenţe”

(din seria: “16  metri pătraţi”)

Dorina Horătău

14 martie – 6 aprilie

Documentare video/ film: Victor Velculescu, Rareş Dima

Black Cube / Galateca/ Vernisaj marți, 14 martie, ora 19:00

……………………………………………………………………………………………………

“Secvențe” este o continuare a ultimelor proiecte din seria “16 metri pătraţi” în care Dorina Horătău duce mai departe cercetările legate de reprezentarea n-dimensională a unor stări personale şi de interogarea unor teme precum: schizoidia, memoria, trauma.

Prin urmare, spațiul de aproximativ 13 metri pătraţi din Black Cube devine un climat, un microcosm destinat redării lumii interioare şi de reconstruire a unor împrejurări şi situații trăite în perioada anilor 2001-2008. Acestea sunt expuse şi mărturisite acum într-un mediu deschis, comun.

Autoarea glisează din privat în public, încearcă un exercițiu de redefinire personală în relație cu arta, cu lumea cunoscută/apropiată, de recuperare a unor stări emoționale şi a unor evenimente trăite atunci la paroxism, acum revăzute şi interpretate “de la distanță” .

……………………………………………………………………………………………………

Dorina Horătău este artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil.

Este preocupată în mod special de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi integrarea gestului artistic în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, “entitatea sau prezenţa textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale.

Predă în cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design din  Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti şi participă la diverse cursuri şi stagii de documentare printre care amintim: HEAR / Strasbourg- Mulhouse/Franţa prin programul „Erasmus Teaching Staff Mobility”, în 1991 la stagiul de documentare pentru organizarea Bienalei Academiilor de Artă/ ediţia IV-a, Maastricht/ Olanda, iar în 1991 la stagiul de documentare„Connaissance de la France”, Paris-Lyon/Franţa.

Din 1990 până în prezent a participat la numeroase expoziţii(saloane, municipale, bienale, trienale etc.) organizate în muzee, centre, instituţii culturale, galerii şi spaţii alternative din ţară şi străinătate.

Obţine Marele Premiu al Trienalei de Artă Textilă/ ediţia a V-a, Premiul pentru Arte Decorative ”Arte în Bucureşti”/ ediţia a III-a, Premiul BIAMT/ Secţiunea Arte Textile, Bursa UAP/ Secţiunea Arte Decorative, Premiul SMB9 mixed-media acordat de UAP din România.

Sponsori Aqua Carpaticq, Domeniile Samburesti, Helios

Galerie

Download Detalii expozitie »