DRAMATIS PERSONA NADIA IOAN

4 octombrie – 17 noiembrie 2020

Argument: Proiectul DRAMATIS PERSONA are ca punct de plecare chipul / imaginea nevăzută a oamenilor contemporani.

Galeria Galateca propune din 4 octombrie 2020, un nou proiect de artă, DRAMATIS PERSONA, al artistei Nadia Ioan, o instalație de 400 de măști ce vizualizează ce se ascunde dincolo de “portretele” cotidiene, vorbeşte despre chipurile interioare, despre imaginile nevăzute pe care le purtăm în mintea şi în sufletul nostru.

Societatea de astăzi, mai mult ca niciodată, ne obligă să purtăm măşti. Nadia Ioan preocupată de chipurile cu expresii faciale neverosimile și false pe care le întâlnește pe stradă sau oriunde, şi necesitatea (dureroasă) de a purta ea însăși măşti, și-a pus firesc întrebarea: Cine suntem cu adevărat?

Plecând de la ideea măştilor antice, pe de o parte, şi pe de altă parte, de la filmul “Persona” al regizorului suedez Ingmar Bergman, care declara: “Cu diferite ocazii, am spus ca Persona mi-a salvat viața – și aceasta nu este o exagerare. Dacă nu aș fi avut curajul de a face acest film, aș fi fost probabil total devastat”, proiectul îşi propune să prezinte două tipuri de măşti: (1) măşti care ascund (teatrale) şi (2) măşti care dezvăluie (psihologice). Nici unele şi nici celelalte nu spun adevărul despre cine suntem.

Ideea proiectului DRAMATIS PERSONA vrea să scoată la lumină, cu ajutorul măştilor, adevărul despre noi înşine.

Măştile de deasupra – feţele convenţionale (1) şi măştile de sub – dramatis personae (2), dezvăluie stări, sentimente, dorinţe despre care nu vrem să se ştie, secrete care nu pot fi spuse în cuvinte. Ele sunt chipurile noastre profunde, imaginile durerii, însângerate şi jupuite, imaginile conştiinţei care vorbesc despre tulburările noastre de identitate. Purtate pe deasupra sau ascunse în interior, măştile au devenit o a doua noastră identitate… sau sunt doar acel dublu pe care Gustav Jung îl numea “Numărul 2”?

Nu va exista o relaţie amiabilă a privitorului cu măştile expuse. Impactul emoţional este devastator, pentru că în aceste DRAMATIS PERSONA ne recunoaştem fiecare dintre noi. Devenim dintr-o dată neliniştiţi, descoperiţi, dar şi conştienţi că, de fapt, nu ştim cine suntem (sau nu vrem să mai ştim!)

Proiectul este în perfectă concordanță cu perioada pe care o traversăm, fiind cumva premonitoriu. Astfel, instalația creată de Nadia Ioan va avea și o a doua redimesionare și declinare în cadrul conceptului curatorial Inside/Outside Galateca în luna noiembrie.

NADIA IOAN a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (1981) şi Ecole du Louvre (1995), este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (din 1982) şi doctor în arte vizuale (din 2007). Lucrările sale se află în muzee şi colecţii particulare sau de stat din România, Franţa, Belgia, Germania, Italia, Austria, Rusia, Turcia, Canada. Începând din 1979 şi până în prezent a participat la numeroase expoziţii anuale şi republicane, la saloane din ţară şi din străinătate organizate de Uniunea Artiştilor Plastici.

Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

Parteneri AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești și Nespresso