Un concept curatorial Galateca x FestiFall
CSWeek.Ediția #III_Oradea /NAC pop-up / Glimpses of infinite symmetry
Curatori: Alin Mihon și Andreea Sandu
Expozițiile fac parte din traseul curatorial de artă contemporană propus de Galeria Galateca pentru FestiFall, denumit Find the Flamingo și are ca bază conceptuală redefinirea relației între locuitori și oraș, pornind de la armonia, echilibrul și simbolistica Flamingo-ului, ce este asociat cu renașterea și eleganța.
„Proiectul curatorial celebrează Oradea, locuitorii și relația acestora cu orașul, transformându-i din martori în participanți activi. Râul redevine catalizator al activităților urbei, creator și purtător de memorie“ declară Andreea Sandu, fondatoarea Galeriei Galateca.
Împreună cu lucrările din cele trei expoziții Galateca, propunem publicului două inserții locale, respectiv o expoziție capsulă a Facultății de Arte din cadrul Universității Oradea și un spațiu destinat copiilor cu roboți realizați de liceeni și premiați la competiții naționale.
În cadrul expoziției CSWeek.Ediția #III_Oradea artiștii naționali și internaționali selectați în cadrul conceptului curatorial cu lucrări sau instalații sunt: cu Mihai Băncilă, Anca Boeriu, Oscar Castillo, Reka Csapo Dup, Raluca Ilaria Demetrescu, Adrian Grecu, Mirela Ivanciu, Alec Vianu, Cosmin Paulescu, Daiana Savopol, Betty Stoicovici, Mihai Zgondoiu.
Expoziția celebrează breslele și continuarea tradiției în contemporan, adăugând traseului expozițional o nouă dimensiune, cu lucrări și instalații de eco-artă, gravură, artă textilă sau video, parte din evenimentele cultural-educative dedicate sustenabilității în cadrul celei de a treia ediții naționale a Săptămânii Sustenabilității Creative – CSWeek.
Lucrările sunt atent curatoriate pentru a răspunde la tema întregului proiect, respectiv impactul individual asupra mediului și a comunității.
“Cu mottoul Lasă-ți amprenta asupra viitorului!, propunem ca temă centrală anul acesta Omul, modul de acțiune și asumare în dezvoltarea de soluții creative și impactul pe care activitățile culturale și platformele inovator-creative îl au asupra comunităților, mediului și mentalităților, cultura fiind al patrulea pilon al sustenabilității.”
Traseul continuă cu NAC pop-up, parte din anuala Neo Art Connect (NAC) și Glimpses of infinite symmetry/ retrospective 2014- 2024, Vlad Țenu, ce au la bază îmbinarea artelor cu noile tehnologii, intersecția între creativitate și știință, parte dintre acestea fiind interactive.
NAC pop-up explorează relația om-natură-societate și impactul pe care îl resimțim la nivel individual și comunitar, cauzat de utilizarea excesivă a tehnologiei sau distrugerea mediului înconjurător, lucrările punând sub semnul întrebării granițele dintre artificial și natural.
Artiștii prezentați în cadrul proiectului sunt: Alexandru Simion Boeriu, Mic Răzvan Dan, Dragoș Dogioiu, Misha Diaconu, Belu-Simion Făinaru, Sânziana Gheorghe, DAI (Dan Adrian Ionescu), Daria Langa, Andrei Lazăr, Răzvan Mihalachi, Sami Rintala & Rintala Eggertsson Architects, Vlad Țenu.
Vlad Țenu , arhitect româno-britanic stabilit la Londra, este unul dintre cei mai importanți artiști ce crează instalații și sisteme de asamblare modulară, obiecte experimentale de design, piese de artă purtabile, precum celebra rochie purtată de Björk produsă în colaborare cu Lana și Swarovsky. Expoziția reunește lucrări și prototipuri anterioare din seriile Miniplex și Synthetic Nature, precum și o piesă nouă din lemn sau o rochie prototip creată împreună cu Lana. Proiectul face parte din retrospectiva Vlad Țenu ce marchează 10 ani de la prima expoziție personală a lui Vlad în țara sa natală, România, la galeria Galateca.
Galeria Galateca este una dintre cele mai longevive galerii multidisciplinare, de artă contemporană și new media, un spațiu de referință în București, o platformă de promovare a proiectelor multimedia. Din 2012 am întreprins programe și inițiat proiecte pentru promovarea artiștilor tineri și emergenți, creativitate sustenabilă, arta și știința.