HERE I AM

 

 

HERE I AM/ Leylei Mahat/

 11 martie – 4 aprilie

 

Din 11 martie, Galeria Galateca gazduieste expoziția artistei kazahe Leyla Mahat HERE I AM, un proiect sustinut de KMG International, în parteneriat cu Ambasada Republicii Kazahstan în România.

 

HERE I AM abordează teme precum descoperirea proprii identități și înlăturarea a tot ce nu este necesar, ce dăunează naturii, într-o lume consumeristă în care relația dintre umanitate și mediu se deteriorează rapid. Natura și stepa reprezintă două elemente de inspirație importante pentru artistă.

 

“Pe măsură ce îmbătrânesc, devin tot mai aproape de mine însămi. Straturile inutile sunt înlăturate (..)

Pământul se chinuie cu durere și greutăți. L-am supraîncălzit. L-am dezbinat.

L-am tăiat, l-am rănit. Si totuși vrem mai mult. Și mai mult.” (Leyla Mahat)

 

“Leyla Mahat este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Kazahstan, primind numeroase premii și recunoaștere în varii părți ale lumii. Opera ei depășește barierele culturale și geografice, transformându-se într-un limbaj universal al artei ce aduce oameni de culturi diferite mai aproape.  Expoziția sa propune un discurs despre găsirea identității proprii și despre relația dintre umanitate și natură, teme universale ce sunt abordate zilnic, fiind de o importanță majoră în lumea actuală” a declarat Excelența Sa Domnul Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

 

“Avem o lungă istorie în susținerea artiștilor naționali și internaționali, ca parte din angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea parteneriatului cultural dintre România și Kazahstan printr-o mare varietate de inițiative. Credem că educația prin artă joacă un rol foarte important în dezvoltarea alternativă a comunităților. De aceea, ne dorim să continuăm susținerea artiștilor și artistelor ce contribuie activ la schimbare” a declarat Alexey Golovin, vicepreședinte al Grupului KMG International.

 

Leyla Mahat, profesor asociat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din Kazahstan, a ținut expoziții în toată lumea, inclusiv în țări precum Italia, SUA, India, China, Germania, Japonia, Belgia, Marea Britanie și este câștigătoare a mai multor premii, precum Premiul Medalia de Stat – 20 de independență pentru contribuția adusă culturii kazahe și medalia Franz Kafka, primită în Praga, Republica Cehă.

 

 

Expoziția poate fi vizitată între 11 martie și 4 aprilie la Galateca de luni până vineri între orele 12:00 și 18:00 și sâmbata între 11:00 și 19:00.

 

De mai bine de 11 ani, KMG International dezvoltă proiecte ce promovează cultura şi identitatea românească în Kazahstan (prin intermediul parteneriatului cu Asociaţia Dacia – fondată de kazahii de origine română, care trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), precum şi cultura kazahă în România, prin evenimente precum Festivalul Filmului Kazah (a patra ediţie în 2018), Festivalul oraşului Astana, găzduit de Muzeul Satulului “Dimitrie Gusti”. Grupul susţine şi promovează, prin parteneriatul său cu organizatorii Concursului Internaţional George Enescu – tinerele talente, laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu de origine kazahă (Erzhan Kulibaev – vioară, Amir Tebenikhin – pian).

 

Despre Kazahstan. Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburile nomade au început popularea regiunii, dar abia la începutul secolului al XV-lea a luat naştere identitatea kazahă.

 

În prezent, Republica Kazahstan se situează pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cele mai întinse suprafeţe şi are o populaţie diversă, cuprinzând peste 130 de grupuri etnice (datorită deportărilor masive din epoca lui Stalin) şi peste 18 milioane de locuitori.