Pe 15 februarie au fost desemnați câștigătorii apelului de proiecte pentru bursele NACxBRD, NEO ART CONNECT ediția II, 2024, susținute de BRD Groupe Société Général. Miercuri, 28 februarie, de la ora 19:00, la Galateca îî vom cunoaște pe cei 5 si cele 10 nominalizări suplimentare ale juriului format din Christl Baur, Directoare a Festivalului Ars Electronica – Președinte juriu, Horea Avram , istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu, artist și curator, Anca Boeriu, artist și profesor în cadrul UNART București, Andreea Sandu, manager cultural, inițiator NAC.
Astfel cei 5 câștigători ai burselor NACxBRD, în valoare de 1000 de euro fiecare sunt:
Sebastian Comănescu/ Thigmonastic Specimen 001
Lucrarea cauta sa anuleze distantarea fata de fenomenul schimbarii prin introducerea unui pseudo-parazit artificial pe acest artefact natural. Mediul este deci schimbat activ, printr-un gest decisiv. Lucrarea aduce asadar in prim plan, prin miscare si sunet, relatia aparent invizibila pe care o avem cu celelalte subsisteme din jurul nostru.
Dragoș Dogioiu / HUSK
Inspirat de revitalizarea faunei și a florei după dezastre provocate de om, Husk prezintă un fragment dintr-un ecosistem al unui viitor îndepărtat
Sânziana Gheorghe/ Silicon Souls: Mars Odysse
Dialogul dintre structurile micro și macro ale unei lucrări se realizează prin intermediul relației vizuale dintre odine și dezordine. Indiferent de mediul de lucru întrebuințat, formele abstracte de mici dimensiuni sunt puse în contrast cu forme mai mari, adesea geometrice, astfel simbolizând relația dintre micro și macrocosmos. Prin urmare, structura principală este segmentată în micro-structuri, care devin entități independente surprinse între abstractizare și personificare.
Marina Oprea/ Ourcelium
În loc de teama de tehnologie, lucrarea „Ourcelium” propune o simbioză cu aceasta, în același mod în care miceliul conectează vasta rețea a pădurii, unde tehnologia devine hibridă, devine umană, iar omul devine animal/plantă.
Elena Waldorf / The Morbid Myth of Digital Dementia
Proiectul propune o explorare artistică a fenomenului de “demență digitală” , o stare de detașare a individului cauzată de utilizarea excesivă a tehnologiei. Acest concept se referă la modul în care oamenii pot deveni absorbiți de conținutul digital, pierzând legătura cu realitatea și cu abilitățile cognitive.
Cele 10 proiecte alese suplimentar de juriul NAC @neoartconnect dintre cele depuse de tinerii artiști în cadrul apelului de proiecte, vor fi promovate și expuse în cadrul Anualei NAC 2024.