Live performance Arta este un donator de sânge

 

Sambata , 19 mai, intre orele 20:00 si 21:00, Alina Cioara va sustine un live performance Arta este un donator de sânge.

Instalația site specific a Alinei Cioară ( n.1980 ) în spațiul interior și exterior al Galeriei Galateca marchează prima intervenție a artistei timișorene la București. Concepută special în dialogul cu imediata vecinătate a Pavionului de Artă Art Safari, instalația propune o reflecție asupra conceptului de artă ca pradă, prezență plină de forță, însă în continuare exotică pentru publicul larg. Dezvoltând o preocupare conceptuală mai largă a Alinei, prezentată în 2012 la Salonul Tinerilor Artiști din Timișoara sub curatoriatul Andreei Foanene, ”Arta este un donator de sânge” se referă deopotrivă la sacrificiu, cunoaștere și viață. Fiecare ”picătură de sânge”, cu care vor putea pleca vizitatorii, va purta o parte din ADN-ul, informația genetică a artistei.

După intervențiile sale de la Galerie de l’Esplanade din Metz și Centre Pompidou din Paris (2006-2007), precum și expozițiaNevermore, din spațiul Fundației Triade în cadrul Art Encounters 2017, Alina aduce estetica tactilă în prim plan și de această dată, prin introducerea  unor macro-puncte Braille ce vor coborî sub forma unor picături de sânge din pictura acrilică poziționată în vitrina galeriei pe zidul de sub vitrină, pe trotuar și bordură, scurgându-se în canalizare. Alina debordează de o sensibilitate tăioasă, însă aceasta este exact ceea ce o face abordabilă în dialogul cu publicul său, nicio lucrare nu este lăsată fără un dialog continuu cu privitorul. Astfel, artista optează din nou pentru o poziționare a instalației la nivelul publicului adresabil, provocând o întâlnire sigură dintre artă și trecători. ”Picăturile de sânge” vor fi prezente și în galerie sub formă de autocolante pentru vizitatori, simbol al unei transfuzii salvatoare necesare, galeria transformându-se într-o sală de reanimare, în care întâlnirea cu arta îți poate da un nou sens.