Marian Zidaru

Untitled-1

Marian Zidaru, unul dintre cei mai importanti sculptori romani actuali, isi expune lucrarile in camerele de autor de la Galateca.

Absolvent al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si cadru universitar al acesteia pana in 1995, artistului i-au fost decernate numeroase premii nationale si internationale. A participat la zeci de expozitii din toata lumea si a fost recenzat in nenumarate cronici. Toate acestea atesta valoarea exceptionala a unui artist al carui filon profund românesc a convins marile muzee și galerii să investească în lucrările sale. Printre acestea se numara:  Muzeul Național de Arta, Bucuresti , State Picture Gallery, Munchen,  Ludwig-Forum Museum, Aachen,  Colectia de Arta a Casei Regale a Romaniei, dar si colecții particulare de arta din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia.

Cuvintele criticului si istoricului de arta Magda Carneci surprind importanta si anvergura operei sale: “Marian Zidaru și-a asumat in cultura romana rolul dificil si singular de artist misionar investit cu o dimensiune profetica si artistica de tenta spirituala, dacă nu soteriologica. Pe langa o creatie dintre cele mai impunatoare in mediul artistic local, de netagaduit de orice exeget serios al sculpturii romanesti contemporane, Zidaru reprezinta si un fenomen sociologic si antropologic de amploare. “ Tot dansa remarca faptul ca artistul “a conceput si pus in acțiune progamul-enorm al unei noi iconografii ortodoxe, ce pune in scena o intreaga imagerie si parabole, mai ales veterotestamentare, intr-o formulare plastica extrem de sesizanta, imbinand in chip surprinzator si creativ abstractia modernista cu neoexpresionismul postmodern, conceptualismul cu arta populara, arta video cu tehnologia rurala, hieratismul bizantin cu kitsch-ul vernacular contemporan.”

In portofoliul Galateca, Marian Zidaru se va regasi alaturi de artisti precum Simon Henwood, Mircea Roman sau Silviu Oravitzan.