Nimic nu se pierde, totul e în lume colaj

13.12.2016

„Nimic nu se pierde, totul e în lume colaj”, recitirea operelor brâncușiene în stil dadaist, în expoziția Dada Brâncuși la Bruxelles 

afis-web-dada-brancusi-bruxelles-2016                                   

ICR Bruxelles celebrează 100 de ani de la debutul mișcării dadaiste și 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși prin organizarea expoziției interactive Dada Brâncuși. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu. Vernisajul va avea loc marți, 13 decembrie, ora 18:00, la Galeria MB-XL Contemporary & Modern din Bruxelles. Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 8 ianuarie 2017.

Dada Brâncuși este un proiect-experiment care propune recitirea textelor, creațiilor și imaginarului lui Constantin Brâncuși prin filtru dadaist. Expoziția cuprinde pictopoeme, fotografii și lucrări video și este concepută de scriitorul Dan Mircea Cipariu și artistul vizual Mihai Zgondoiu, cu sprijinul galeriei de artă Galateca. Publicul vizitator este invitat să participe la crearea de colaje-poem în stil Dada.

“În media electronică și chiar în spațiul nostru public, Brâncuși pare, de cele mai multe ori, că este un mesager al naționalismului, un neo-pășunist, un artist care datorează spiritual și chiar creativ spațiului mioritic. Această recitire, trece, într-un mod spontan, de felul înțepenit, grandilocvent și iconic în care ne celebrăm marile noastre personalități artistice. Și astfel, consecvent spiritului lui Brâncuși, îl redescoperim pe un artist prin joc superior și prin ingenuitatea de a (re)experimenta”, descrie Dan Mircea Cipariu conceptul expozițional.

Un film al expoziției puteți urmări aici

Scriitor, jurnalist și apreciat comentator de artă contemporană, Dan Mircea Cipariu este autorul cărții „singurătatea vine pe facebook” (Ed. Tracus Arte, 2012) și al volumului de poeme „Tsunami” (Ed. Brumar, 2006), care a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. Pe lângă nenumărate proiecte de literatură inițiate și coordonate, Dan Mircea Cipariu curatoriază expoziții naționale și internaționale, realizează emisiuni radio și TV și este directorul spațiului cultural virtual Agenția de carte.

Mihai Zgondiu este artist vizual, asistent universitar doctor la Universitatea de Arte din București și coordonator al spațiului de artă contemporană Atelier 03020 din București. Lucrările artistului oscilează între experimental și tradițional și se caracterizează prin îmbinarea de genuri și tehnici artistice precum desen, colaj, gravură, video-instalații și artă urbană. Proiectele vizuale ale lui Mihai Zgondiu au fost prezentate în muzee și galerii de artă din România, Austria, Germania, Italia și Statele Unite.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Galeria Galateca – spațiu experimental din București dedicat proiectelor artistice multidisciplinare și cu Galeria MB-XL Contemporary & Modern din Bruxelles – care a găzduit in 2016 patru expoziții dedicate artelor contemporane românești.