si Istoria subiectivă a poșetei de la Belle Epoque la Interbelic -expoziție pop-up Art Deco
curator Iulia Gorneanu
12-25 martie 2022
Primavera Vintage Bazaar și expoziția Istoria subiectivă a poșetei, curatoriată de Iulia Gorneanu continuă până pe 25 martie. Noi exponate de la începutul secolului XIX vor completa fabuloasa colecție de genți Art Deco, iar în fiecare sâmbătă lansăm ROMANIAN DESIGNERS DAY, o zi dedicată unui designer contemporan, ce se potrivește cu stilul salonului.
Inspirat din tendințele Bridgerton, salonul cu vânzare aflat la a IX – a ediție, Primavera Vintage Bazaar este completat cu o expoziție aflată sub semnul Art Deco, Istoria subiectivă a poșetei, curatoriată de Iulia Gorneanu.
Accesorii ce au fost accentele glamour ale unui alt timp, bijuterii de poveste ce au dansat pe ritmuri de Charleston, dar și pop, rafinate perle ce evocă siluete elegante pot deveni cadouri simbolice și unicat pentru cei dragi, la acest început de primăvară. Primavera Vintage Bazaar constituie și un rafinat salon de Mărțișor, ce promite să fie o călătorie în acorduri de charleston, jazz sau chiar pop, cu strălucirile paietelor și siluete rafinate. Și pentru că vrem să fim alături de cei care au nevoie de sprijin în Ucraina, de Mărțișor și Ziua Femeii, am pregătit o donație. 10% din încasările celor două zile, pe care Galateca le dublează, respectiv 20%, vor ajunge la Crucea Roșie Română, prin intermediul partenerilor noștri de la Crucea Roșie Sector 6, sub deviza „Umanitatea nu are granițe!”.
Tot sub semnul nostalgiei dar și al unui minuțios curatoriat de Iulia Gorneanu, se află și expoziția Istoria subiectivă a poșetei – Art Deco. O colecție fabuloasă de poșete prețioase, create în stilul Art Deco ce a triumfat după Marele Război în Europa și America, cuprinzând toate disciplinele artistice – arhitectura, pictura, artele grafice, ceramica, designul interior și bineînțeles moda. Designul poșetelor s-a dovedit a fi un domeniu foarte fertil, experimentând o multitudine de materiale și forme noi, caracterizate de o geometrie decisivă care a influențat și designul bijuteriilor. Polimerii plastici precum bachelita sau lucitul erau perfecți pentru Art Deco, oferind designerilor libertatea de a dezvolta forme sculpturale. Stilul Art Deco desăvârșește gențile cu broderie și trasare geometrică. Poșetele brodate cu mărgele sunt adevărate bijuterii, opere de artă ce încorporează celebrele cristale cehe de Bohemia, cristale Swarovski, fire, panglici și șnururi placate cu aur sau argint, perle sau sidef. În mare vogă sunt gențile cu forme rotunjite, mesh-urile din zale de argint sau metal, unele decorate cu emailuri în diverse nuanțe. Sunt forme rafinate cu secțiuni drepte și curbe convergente, inspirate din constructivism, cubism și futurism sau linii aerodinamice inspirate din aviație.
În anii 1930 gențile s-au ferit de ornamentele excesive, au devenit mai netede, plate, celebrând materialele de înaltă calitate. În acest deceniu s-au pus bazele genților geometrice care au influențat și inspirat istoria poșetei până în prezent. Gențile Art Deco sunt irepetabile, rafinate și perfect identificabile.
Primavera Vintage Bazaar se va regăsi și online pe NeoGalateca.ro cu o selecție de obiecte în noua secțiune vintage alături de selecția de artă și design contemporan de primăvară.
Din 24 februarie până pe 25 martie. Intrare liberă.
Plăcut de Radio Guerilla
Parteneri media: Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Cover Stories, Propagarta
Susținut de AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești