Daniel Răgușitu
curator: Alexandra Crăciun
vernisaj: marți, 6 decembrie, ora 19:00
În perioada 1 decembrie 2016 – 14 ianuarie 2017, la cumpăna dintre ani, Galeria Galateca așază în Black Cube, timpul. Proiectul expozițional #răstimp, al artistului Daniel Răgușitu, un proiect curatoriat de Alexandra Crăciun, este o invitație de a regândi așteptarea, zilele, noaptea, răsăritul, miazăziua, secunda, de a exersa răgazul, timpul oprit, suspensia și solstițiul, de a scoate calendarul din picajul unei lumi cronofage.
#răstimp se desenează sub semnul timpului primenit, reconstruit prin culoare în oceane de lavă aurie amintind de fondul mozaicurilor din Bizanț.
#răstimp înseamnă a face viral un solstițiu, a căuta punctul de cumpănă și contemplare acolo unde timpul încetează a mai fi liniar.
#răstimp înseamnă a alunga timpul scamă, cum îi spunea Irina Nicolau, timpul fără înțeles spre a prinde pe pânză în mareea de culoare sensurile sărbătorii acolo unde vremea se face inel, iar anul, annulus (inel în latină), ți se așază pe deget pentru a putea răsuci vremea, mereu, de la început.
#răstimp este un hashtag al unei conversații cu cerul, în acrilic, pe pânză. Nu întâmplător, în fonduri de roșu intens, din râuri de purpură, vin parcă spre noi porfirogeneții, semne sacre, alfabete uitate ce cresc pe epiderme de aur, nadiruri albastre care scufundă timpul în miazănoapte, iar pe fereastra casei Sfintei Vineri se vede răsăritul. Nu întâmplător în centrul Cubului Negru, se așază, aurie, albia lumii, legânând ființa și neființa, creșterea și rodul.
Expoziția #răstimp este o pledoarie pentru paradisul pierdut în care timpul se așază peste om pentru ca acesta să-l poată citi, să poată contempla fumusețea #secundei albastre, a #secundei galbene, echivalențele emisferelor, în #echiox.
2012 – «Himmel. Semne pe cer», Regensburg, Germania, 2012 – Galeria Caminul Artei, Bucuresti; 2009 – Hotel Novotel, Bucuresti; 2007 – « Ferestre deschise spre natura », Hilton Hotels, Gold Art Gallery, Bucuresti; 2007 – «Himere» Galeria Simeza; 2005 – Galeria Etalon, Ramnicu Vilcea; 2005 – Galeria Simeza; 2004 aprilie – HVB Bank, Bucureşti; 2003/2002 – GalAteCa, Biblioteca Universitară Centrală – Bucureşti; 2001 – «Metamorfoze» Centrul Cultural Cervantes – Bucureşti; 2000 – Casa Americii Latine, Bucureşti; 1998 – Muzeul Literaturii Române – Bucureşti