Sărbători fără culori – ziua 1

Expoziția – eveniment”Sărbători fără culori” a debutat ieri, 3 februarie, cu ”Mocanii din Vintileasca”.

O invitație într-un periplu interior, între 3 – 7 februarie 2021, la Galeria de artă Galateca

Expoziția-eveniment ”Sărbători fără culori” și-a început periplul ieri, 3 februarie, în cadrul Galeriei de artă contemporană și design Galateca, cu seara dedicată Mocanilor din Vintileasca. Tanti Ioana și Nea Toader au fost oaspeți de seamă, au cântat și încântat publicul prezent la eveniment prin simplitate, autenticitate și dragoste de viață. Tocmai din Vintileasca au adus cu ei povești din vremuri ce păreau demult apuse, dar și gusturile copilăriei așezate frumos într-un coș pregătit cu ”ștergarul ăl bun” și plin cu colăcei, cozonaci și poale-n brău. Obiectul central a fost tuciul cu orez cu lapte pentru a ne aminti de cât de puțin avem nevoie de fapt pentru a fi fericiți.

”Sărbători fără culori” își continuă călătoria până pe 7 februarie. Fiecare zi este o nouă experiență și aduce în fața publicului o retrospectivă a emoțiilor experiementate în perioada sărbătorilor de iarnă ale anului atipic 2020:

Ziua 2 – ”Omul de la SMURD”

Invitați: reprezentanți ai echipei SMURD

Ziua 3. ”Tinerețe fără bătrânețe”

Invitați: Moș Vladimir și Raluca Radu

Ziua 4: ”Crucerul din Săpânța”

Invitați prin teleconferință: Nicoleta Pop și Dumitru Tincu Pop (cei ce duc mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș – creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, Maramureș)

Ziua 5: ”Străjerul unui Arcan”

Invitați: Gheorghe Străjer și ”Ansamblul Plaiurile Pojorâtei” din Bucovina

Vă invităm în cadrul Galeriei de Artă Galateca pentru o retrospectivă a momentelor pe care le-am trăit și simțit împreună. O invitație la introspecție, o întoarcere la valori și rădăcini. În timpul realizării acestui proiect, au fost redescoperite obiceiuri și tradiții ce merită duse mai departe, ne propunem ca prin tot ceea ce facem să îi ajutăm pe membrii Ansamblului ”Plaiurile Pojorâtei” din Bucovina să-și continue drumul prin țară și prin străinătate în pași de dans și cu scântei la călcăi, pentru ca toată lumea să vadă într-o altă lumină moștenirea noastră din străbuni. Este primul eveniment pe care îl organizăm din cadrul unui proiect mai amplu care e menit să ne călăuzească spre drumul către rădăcinile și valorile noastre străvechi și să susțină comunități care păstrează esența a ceea ce suntem și prin ceea ce fac, ne ajută să ne răspundem la întrebarea: ”Cine suntem noi?”.   – Versus Visual Project

”Sărbători fără culori”- o invitație la introspecție, o întoarcere la valori și rădăcini.

Un proiect realizat de Versus Visual Project, în colaborare cu Raluca Radu, inspirat de conceptul  Andreei Ștefania Velicoiu și văzut prin lentilele fotografice ale lui Vlad Dumitru Munteanu și Ștefan Marinescu.

Detalii eveniment:

Evenimentul va avea loc în perioada 3 – 7 februarie, iar fiecare zi va fi o nouă experiență. Pe parcursul evenimentului, vor fi respectate toate normele sanitare în vigoare.

Programul pe zile și ore:

M-V: 12:00 – 20:00

S-D: 11:00 – 19:00

*În fiecare zi, între 18:00 – 19:00, vom recrea un moment retrospectiv din cadrul proiectului cu invitați speciali.

O parte din încasările generate de vânzarea lucrărilor din expoziție vor fi redirecționate către ”Ansamblul Plaiurile Pojorâtei” pentru a contribui la ducerea mai departe în pași de dans a unora dintre cele mai frumoase tradiții și obiceuri românești.

Eveniment online: https://www.facebook.com/events/1830530157115666