Aurel Tar

Aurel Tar este un artist vizual român post–pop, ale cărui lucrari surprind diverse aspecte ale globalizării, ale mixurilor culturale şi ale problemelor identitare. După cum declară şi artistul, ele sunt un amestec armonios de “pictură convenţională şi street-art”. Artistul a participat la numeroase expoziţii solo şi de grup: G-Code la Atelier 030202, Bucureşti 2013; GIBRALTAR Ultraperiferic Art Corner, o instalaţie itinerată la Sebeş, Copşa Mică şi Bucureşti 2010;
End of Empires, Năsui Gallery, Corke Gallery, Liverpool 2013; Colouring the Grey – State of Body, Biennale Independents, Liverpool 2012; România în Paris, American Centre for Arts, Paris 2012, Noul Figurativ, Victoria Art Center, Bucureşti 2011. Născut în 1973, în Sebeş Alba, Aurel Tar este absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

Artist al noului val, cu o cota ascendentă, Aurel Tar a creat o serie de lucrări grupate sub denumirea de „La Blouse Roumaine”, un omagiu adus IEI şi expoziţiilor identitare devenite deja marcă a Galeriei de Artă şi Design Galateca. Pornind de la denumirea propusă de Matisse, aceeaşi care a dat numele celei mai importante mişcări culturale dezvoltată în social media,Tar îşi pune amprenta vizuală decisiv asupra acestei teme, asociind pattern-ul de ghepard care l-a consacrat, cu fragilitatea condiţiei de artist şi cu viteza în care sunt transmise informaţiile în această eră a tehnologizării. „Proiectele mele vorbesc, în general, despre identitate”, mărturisea artistul.Realizată în tehnică acril pe pânză, seria IA Gheparda cuprinde 8 lucrări de diferite dimensiuni ce asociază în spiritul pop al artistului portrete din zona glossy, tratate într-o manieră roccoco, şi amprenta personală – pattern-ul G-  modelat în spiritul semnelor de pe iile româneşti.

In 2016, Aurel Tar realizeaza  COLUMNA.BRIGADA COLUMNA este un proiect inspirat de filmul istoric “Columna”, regizat de Mircea Drăgan în anul 1968, gazduit la Galateca in Black Cube. “Această  “columnă” imaginată de mine este o secvenţă din “nesfîrşita columnă” a istoriilor locale şi globale, create vremelnic şi în acelaşi timp etern de către omenire.” spune artistul. Polipticul pictat în acril pe pânză, este alcătuit din portretele_print screen ale actorilor principali care au definit acest film.