Marcel Scutaru

Una dintre cele mai originale personalităţi ale sculpturii româneşti contemporane, Marcel Scutaru s-a afirmat de-a lungul timpului printr-un univers inconfundabil de forme selectate din real şi transfigurate prin intervenţie artistică. Nu sunt multe aceste forme, dar percutante şi redundante în creaţia sa: incinta, casa, cuşca, pasărea, spaţiul claustrant, cuplul, personajul antropomorf surprins în ipostaze existenţiale limită. Puţin atras de monumental, mai degrabă de dimensiunile de atelier ale lucrărilor, sculptorul nu se lasă intimidat de nici un material, de la cele clasice la cele neconvenţionale, până la utilizarea obiectelor ready made.
Astfel, Marcel Scutaru parcurge cu naturaleţe tehnicile clasice, modelajul şi cioplirea şi găseşte inepuizabile resurse expresive în instalaţie sau colajul de obiecte tridimensionale. Sculptura şi instalaţia lui Marcel Scutaru se ancorează echilibrat, fără salturi bruşte, şi în tradiţie şi în (post)modernitate. Preia teme religioase, cu transparente aluzii la scene şi personaje biblice, se inspiră din simboluri arhetipale, rămânând însă ataşat timpului său şi transmiţând subtile emoţii privirii. Luiza Barcan (2014)

Marcel Scutaru este cadru didactic la Universitatea de Arte București, Doctorand cu tema Sculptură de for public, a absolvit Academia de Artă, secţia Sculptură, prof. Horia Flămând şi prof. Vasile Gorduz, Bucureşti, obțînând și o bursă Herder la Academia de Arte Plastice, secţia Sculptură, prof. Michelangelo Pistoletto, Viena, Austria. A avut importante expoziții personale, împreună cu Elena Scutaru și a participat la expoziții de grup in țară și strainate. Este Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

statement: exerciții din izolare
stare: siguranță în nesiguranță

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, Asociatia Love Art, AQUA Carpatica

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta