Petre Staicu

Petre Staicu, are 40 de ani, este absolvent al UNATC, secția scenografie, freelancer, locuiește și muncește în București. De sculptură s-a apucat relativ de curând, de peste 20 de ani lucrează ca artist vizual în diferite domenii ale artei. Ca scenograf pentru teatru și cinema, a proiectat și construit decoruri pentru producții teatrale și cinematografice. Mai recent a lucrat ca grafician, realizând ilustrație clasică și digitală, storyboarding. De trei ani se dedică proiectului său ”Automatonia”.

Proiectul Automatonia reprezintă combinația dintre sculptura în lemn și elemente mecanice de bază. Practic, fiecare sculptură luată separat este un proiect în sine, cu o idee proprie. Conceptul se bazează pe interacțiunea dintre obiect și om. Sculpturile se dezvăluie pe deplin privitorului doar dacă sunt puse în mișcare de către acesta. Majoritatea au o conotație comică care iese în evidență și mai pregnant atunci când sunt puse în mișcare.
Aceste sculpturi cinetice au menirea de a stârni curiozitatea. Îl fac pe privitor să își dorească să înțeleagă modul în care funcționează, iar această dorință de a întelege, le conferă nu numai un rol estetic, ci și unul educațional. A ales lemnul ca material principal de lucru, pentru căldura și culoarea lui aproape carnală, atuuri care îl fac mai abordabil, mai predispus interacțiunii. În concluzie sculpturile lui sunt menite să descrețească și să încreteasca frunți în același timp.
Pentru Petre Staicu fiecare lucrare este o nouă descoperire, de la schița de idee pâna la produsul final este o întreagă aventură, pentru că mecanica mișcării se relevă gradual, iar rezultatul final este limitat doar de granițele imaginației.

Automatonia
sculpturi cinetice

”Halfway There”
Sculptură cinetica realizată din lemn de fag. Dimensiuni: 25 x 14 x 19 cm.
Acest ascet reprezintă dovada că drumul spre paradis este unul lung. Poate cândva își va câstiga și a doua aripă.

”The Penman”
Sculptură cinetica realizată din lemn de fag. Dimensiuni: 44X21X15 cm.
Este un îndemn la creație. Poartă pe cap o citadelă a gândurilor, în spate o tolbă cu condeie, iar în piept o călimară cu cerneală roșie. Vorbește în șoaptă, cu un ochi visează iar cu celălalt veghează.

‘Lady Zombie”
Sculptură cinetca realizată din lemn de fag. Dimensiuni: 37x26x11 cm.
Reprezintă o figura umană, mai precis o Lady Zombie care mimează mersul pe bicicletă. Și ca orice zombie…nu are un scop precis.

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul internet banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta #automaton #petrestaicu #sculpturicinetice