Raluca Băjenaru realizează, în cadrul proiectului Piatră.Hârtie.Poezie, ilustrații la poeziile Veronicăi Leca, acestea servind drept punct de plecare pentru animațiile lui Ștefan Gagu.
Piatră.Hârtie.Poezie
”Piatră.Hârtie.Poezie.” este un proiect editorial în mediul online cuprinzând poezie, ilustrație și animație care își propune să depășească formatul clasic al unei cărți de poezie printate. Proiectul a început ca o colaborare între poeta Veronica Leca și artista Raluca Băjenaru care a realizat ilustrații la poeziile Veronicăi Leca. Ulterior, li s-a alăturat designerul de animație Ștefan Gagu care a realizat animații după imaginile Ralucăi Băjenaru.
”Piatră. Hârtie. Poezie” (https://www.facebook.com/RockPaperPoetry/) se inspiră ca titlu din jocul ”Rock. Paper. Scissors” și își propune să lanseze în mediul online o platformă pe care să fie publicate poeziile Veronicăi Leca, ilustrațiile la poezie și animațiile după acestea. Astfel, se face un pas mai departe, dincolo de formatul clasic al unei cărți de poezie printate, iar ”Piatră. Hârtie. Poezie” devine un proiect dinamic, ușor de accesat online și ușor de updatat cu informații noi.
Statement poezie (Veronica Leca):
Arta Ralucăi Băjenaru aduce cu salturile acrobaților de circ. Îți taie respirația, inima culorilor bate cu putere și totodată cu delicatețe. Este când o poezie de culori diafane, când o poveste fără de sfârșit, cu dune și furtuni de nisip care te poartă spre oază și liniște. De multe ori devine un colaj de vise în care apar personaje fantasmagorice și iluzorii, frânturi de nimfe, lumi subacvatice, aștri cerești, liane în care se încâlcesc lumi tăinute sub văluri vegetale. E multă lumină, dar și multă adrenalină, e poezie ascunsă cu vicleșug și meșteșug în culoare.
Cred că întâlnirea dintre arta Ralucăi și poezia mea s-a petrecut foarte firesc, pentru că sunt fără doar și poate complementare. Versurile mele și arta ei respiră același tip de sensibilitate, sunt o minunată regăsire în cuvânt și culoare.
Statement ilustrație (Raluca Băjenaru): Poezia Veronicăi Leca este un puzzle surprinzător de observații cotidiene – tramvaie ticsite, păsări care fac ”sgrafitto” pe cer, timpul suspendat în urma autobuzelor, nopți știrbe și aștri trași pe sfoară – o lume privită și recompusă. În doar câteva cuvinte, cu grația și minimalismul unui haiku, Veronica îmbină ironie, joacă dezinvoltă și tensiune, știind când să se oprească și când să lase acel spațiu gol care transformă cititorul într-un participant la poezie.
Ceea ce ne-a adus împreună a fost chiar mediul online pentru că Veronica își publica poeziile pe pagina ei de Facebook. Am intuit că stilul meu de expresie vizuală, caracterizat de suprapuneri repetate, abudent în texturi și încărcat de experimente vizibile în lucrarea finală va contrabalansa interesant poeziile minimaliste ale Veronicăi. Cele două tipuri de expresie găsesc un punct comun în predispoziția spre crearea unei lumi fantastice care ar putea atrage atât copiii, cât și adulții.
Veronica Leca realizează, în cadrul proiectului, poeziile metamorfozate de Raluca Băjenaru în ilustrații, care, la rândul lor, sunt punctul de plecare pentru animațiile lui Ștefan Gagu. Veronica Leca (n. 1981) este absolventă a Facultății de Litere, București (licență/2004), Master Facultatea de Arhitectură, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Bucureşti (diplomă/2007). 10 ani om de comunicare la Muzeul Național de Artă al României (2006-2016), 3 ani PR&Social Media Manager la casa de licitații Artmark (2016-2019), în prezent specialist educație la Muzeul Municipiului București. Și-a descoperit pasiunea pentru poezie de timpuriu, debutul literar avându-l în revista Sinteze, în 1996. În același an, publică placheta de versuri Gând de pasăre, Ed.Orfeu, 1996. Primește premii pentru poezie din partea revistelor Convorbiri literare, Dacia literară, Cronica și în cadrul concursului Tinere condeie și Concursului Naţional de Poezie Panait Cerna (1998, 1999) Prezentă în antologia de lirică feminină dobrogeană La ţărmul cu dragoste, Ed. Metafora, Constanţa (1998). Publică între 1996-2006 poezii în revistele: România literară, Convorbiri literare, Tomis, Metafora, Art Panorama, Sinteze, Steaua Dobrogei, Iulia Hasdeu, Limba şi literatura română, Romantica
Ștefan Gagu realizează, în cadrul proiectului, animații după ilustrațiile Ralucăi Băjenaru la poeziile Veronicăi Leca. Ștefan Gagu (n. 1997) este absolvent al Breda University of Applied Sciences (International Media & Entertainment Management), având în ultimii ani participări în diverse proiecte media. În cadrul universității a participat la mai multe proiecte precum filme de scurt metraj, producție video 360 pentru festivalul de film “Go Short” din Nijmegen, Olanda, producție de conținut media: design graphic, animații, logo-uri, fotografie. De asemenea, a făcut un internship la ZoominTV, Amsterdam, unde a lucrat în departamentul Marketing și Comunicări. Activitatea lui a constat atât în producție de conținut media (fotografie, video, design graphic, animații), cât și în activități tipice de comunicare precum contactarea agențiilor și negocierea spot-urilor publicitare. A fost implicat și într-un proiect video ce a avut ca scop promovarea tipurilor de educație din cadrul liceelor din Olanda. Această producție video s-a bucurat de succesul de a fi afișată pe 6 canale de televiziune din Olanda. În acest proiect, a avut rolul de producător și coordonator al echipei de post-producție. Ultima producție video majoră la care a participat este filmul independent “Incipit – Resurrection” din München, Germania, produs de către TH-Films. Câteva dintre rolurile atribuite au fost acelea de editor video, audio mixer, cameraman.
Ilustrații: mixed media (acrilic, acuarelă, creion, marker, colaj) pe carton
Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, Asociatia Love Art, AQUA Carpatica
Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural