Sleep (1963) – proiectat la Galateca pe 11 decembrie, h 17:00

andy_warhol_sleepSleep este primul film de lungmetraj regizat de Andy Warhol si marcheaza un moment de avangarda in cinematografie prin redefinirea si inversarea reprezentarii visului. Nu este un film mitic sau care invoca intrarea in transa, Warhol pur si simplu il filmeaza timp de sase ore pe John Giorno in timp ce doarme. In acelasi timp, Warhol a negat mitul regizorului atotputernic in realizarea unui film: teoreticieni precum Brakhage si Kubelka au emis niste teorii prin care un film trebuie sa prezinte fiecare cadru doar o singura data, regizorului revenindu-i rolul sa controleze toate aspectele rezultatului final. Prin contrast, Warhol a facut risipa de imagini si de fapt acesta isi reclama indiferenta si autonomia fata de regie in sine, fata de fotografie, scenografie si lumina in toate filmele sale timpurii. Se intampla deseori ca artistul sa lase camera sa filmeze si el sa plece. Sleep este valoros si pentru cadrul fix (care devine un personaj) prin care spectatorul vede personajul principal cum doarme timp de sase ore.

Potrivit scriitoarei Callie Angell in cartea sa The Films of Andy Warhol: Part II: „In luna iulie 1963, imediat dupa ce a cumparat camera Bolex de 16mm, Warhol l-a intrebat prietenul si iubitul sau, poetul John Giorno, daca ar putea sa il filmeze dormind, iar imediat dupa acest moment Warhol a inceput sa filmeze peste 100 de role in apartamentul Giorno.” John Giorno, ‘vedeta’ din Sleep, si-a reamintit ca o influenta importanta pentru filmul lui Warhol a fost un spectacol de dans la care acesta a participat. Spectacolul Terrain coregrafiat de Yvonne Rainer contine o sectiune solo in care unul dintre dansuri se numeste Sleep. Desi Warhol nu creditat-o pe Rainer ca i-a influentat decizia de a face un film cu acelasi titlu, Warhol isi aminteste in Popism (jurnalul din 1980 al artistului) de acest spectacol de Yvonne Rainer pe care l-a vazut Teatrul de Dans Judson, referindu-se la acesta ca fiind un „concert frumos”.

Premiera filmului Sleep a avut loc pe 17 ianuarie 1964 la cinematograful Grammercy Arts Theater – un screening pentru un eveniment special dedicat cooperativei regizorilor de film din New York. Potrivit publicatiei New York Post, la screening au participat doar noua persoane – dintre care doua au plecat dupa prima ora.

https://www.youtube.com/watch?v=_KHdXhyKqTk – theatrical trailer

Andy Warhol
Sleep, 1963
16mm film transferred to digital file (DVD)
Black and white, silent, 5 hours 21 minutes at 16 frames per second
Collection of The Andy Warhol Museum, Pittsburgh
Contribution The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.
©2014 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, a museum of Carnegie Institute. All rights reserved.
Premiera in Romania