SOUND OF SILENCE / Sabina Legănaru / Kira Hagi

22 iulie 2021 – 21 august 2021

Curator Andreea Sandu

Text curatorial Ana Daniela Sultana

Joi, 22 iulie 2021, orele 19:00, Galateca vernisează proiectul expozițional „Sound of Silence” ce aduce împreună lucrări a două artiste cu experiență profesională și educație artistică diferite: Sabina Legănaru – antreprenoare, absolventă UNArte București, cu o licență și un master în pictură – și Kira Hagi – actriță, absolventă a Academiei de Film din New York și a Școlii Britanice din București, cu aptitudini CIE Advanced Level în Artă și Design.

Sintagma „sound of silence” constituie un paradox deliberat întrucât fără liniște nu am putea percepe sunetul sau, pentru a-l cita pe Alan Watts, „liniștea este originea sunetului, la fel cum spațiul cosmic este originea stelelor”. Totodată, liniștea este premisa multor practici spirituale, care presupun retragerea în tăcere ca formă de asceză sau în vederea conectării cu sinele suprem.

Pe cât de vizibilă este deosebirea dintre cele două protagoniste ale dialogului vizual, ca practică artistică și abordare estetică – deosebire, de altfel, amplificată și de delimitarea spațială în care lucrările sunt dispuse în expoziție – pe atât de evidentă este, la amândouă, o anume tendință către o profundă explorare a sinelui. Dacă la Sabina Legănaru căutările interioare și sondările propriei biografii iau forma abstracției gestuale în pictură, la Kira Hagi acestea sunt documentate sub forma unui jurnal vizual ținut riguros pe parcursul a patru ani. Astfel, selecția de lucrări propune două parcursuri artistice distincte dar rezonante, reunite într-o autentică mărturie a expresiei personale și a devenirii de sine.

Relația dintre tonurile interioare și imaginile interioare ale celor două artiste surprinde tensiunea care se naște la intersecția dintre intuiții, senzații, dicțiune interioară, gândire și limbaj plastic. Sabina Legănaru și Kira Hagi ne expun și își expun grădinile lor de sunete ce rostogolesc un carusel cu cadre și tensiuni (sub)liminale.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 22.07.2021 – 21.08.2021. Intrare liberă

Organizatori: Galateca și Asociația Culturală Neo Art Romania 

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Modernism, Agenția de C Arte, Propagarta, Biz, Kreatoria, Metropola TV

Parteneri: AQUA Carpatica, Sâmburești