Atelier de banda desenata @ Galateca
Sambata, 12 ianuarie, copii au putut exersa cateva metode simple de constructie a unui personaj, notiuni de cadre si primii pasi in crearea unui scenariu de BD. Copii de toate varstele, caci la scurt timp dupa anuntarea evenimentului am avut bucuria de a primi mesaje de inscriere si de la pasionati mai experimentati care si-au dorit sa participe. Limonada si prajiturile au tinut companie creioanelor, markerelor si cadrelor BD pe care s-a desenat, create de Pisica Patrata pentru Galateca. Afara ningea, dar in galerie era placut si plin de copii, parinti si iubitori de benzi desenate.
Am avut alaturi si cativa elevi de la Tonitza, insotiti de profesoara lor, doamna Dragomirescu, carora le multumim ca si-au petrecut dimineata la Galateca. Ne-au bucurat si copii care deja cunosteau multe notiuni despre creatia de benzi desenate, unii dintre ei aveau chiar si un mic portofoliu pe care au tinut sa il arate Pisicii Patrate. Cateva tururi ghidate pentru vizitatorii atrasi de agitatia din galerie, si care au ales sa ramana la atelier si sa incerce sa deseneze. Asa a fost Atelierul de Benzi Desenate la Galateca.
Gala Galateca
Carla Szabo
(Pisica pandantiv)….are capul rotund pentru ca este intelectuala si burta patrata pentru ca doarme printre carti.
Carla Szabo si Alexandru Ciubotariu au facut echipa. Designer si artist, cei doi au dezvoltat colectia de bijuterii cu Pisici, cu diverse forme si materiale, cu diverse povesti si intentii. De la pin-uri la pandantive si bratari, Pisicile au capatat forma prin colaborarea cu unul dintre creatorii pionieri ai bijuteriei contemporane din Romania. Carla este tanara si spirituala, astfel ca bijuteriile ei nu pot fi altfel.
Este proiectul Galateca prima colaborare cu o galerie de arta?
Am mai avut colaborari cu Galerii de arta, dar doar ca expunere. Cu Galateca este prima colaborare comerciala.
Cum ati inceput colaborarea? Cum i-ati cunoscut pe cei din echipa Galateca?
Am fost vizitata de Raluca si Andreea la showroom pentru o posibila colaborare cu Galateca inca din procesul de „facere” a acesteia, cred ca era septembrie (?) 2012.
Ati simtit o diferenta intre un beneficiar galerie de arta si o companie din mediul de afaceri, de pilda?
In primul rand tema propusa de beneficiar si deschiderea acestuia catre creativitate a facut diferenta. Respectul pt expertiza mea in domeniu a fost unul dintre beneficiile colaborarii cu ei.
Cum a fost colaborarea cu Pisica Patrata?
Eu il cunosc pe Alexandru Ciubotariu de multi ani, ii cunosc munca si a fost o onoare sa lucrez cu el, sa ii materializez personajul intr-un obiect purtabil.
Ati fost unul dintre pionierii design-ului de produs in Romania. Cumpara publicul de fashion produse „made in Romania”?
Este o piata in dezvoltare, se dezvolta o data cu societatea. A fost si este un proces lent, un proces de maturizare de ambele parti, designer – consumator de design.
Cum ati ales categoriile de produse create pentru Galateca?
In munca de echipa cu cei de la Galerie, am stabilit 4 categorii de obiecte cu 3 atribute specifice de forma, tehnica si implicit cost de vanzare. Astfel putem acoperi o plaja mai mare de pretentii si asteptari din partea publicului nostru tinta, in ceea ce priveste un obiect de design.
Ce reprezinta bratara cu Pisica? De obicei tipul acesta de bijuterii vine insotit de un talisman, de o poveste, de un simbol magic. Este Pisica magica?
Bineinteles ca este magica! Are capul patrat pentru ca nu ii place sa invete si burta rotunda de la placerile pe care nu si le refuza! Sau stai asa, nu, am gresit! Are capul rotund pentru ca este intelectuala si burta patrata pt ca doarme printre carti. Sau ambele variante? Cred ca magia sta in cel care o poarta si isi incarca talismanul cu propria explicatie despre cine este Pisica Patrata!
Care sunt materialele din care s-a lucrat colectia?
Cum spuneam, sunt cateva categorii de materiale alese: coral alb si rosu, lemn de nuc, alama argintata glazurata si argint. Avem astfel o pisica snoaba intelectuala, una finuta de colegiu si o alta dinamica, uban-chic.
Cum produceti bijuteriile? Cunoasteti multi manufacturieri cu care colaborati punctual pentru anumite proiecte?
In functie de materialul in care lucrez sau in tehnica cea mai potrivita conceptului de ilustrat, lucrez cu ateliere de bijutieri, ebenisti, strungari, ateliere de marochinarie, confectie textila etc.
Daca ar fi sa alegeti o bijuterie din colectiile realizate de-a lungul timpului, care intruchipeaza cel mai bine spiritul creatiilor Carla Szabo ,care ar fi aceea?
Intotdeauna cea mai recenta. Acum pregatesc colectia de vara numita Articula. Este despre persoana care sta