TOGETHER UNDER THE SUN/ Alexandrina Carmen Ene/24 aprilie – 6 mai 2023

Expoziția „TOGETHER UNDER THE SUN” a Alexandrina Carmen Ene, artist vizual, filolog, psihoterapeut, doctor în psihopatologie și procese creatoare, își propune să creeze o punte între artă și psihologie, un punct de pornire al unor dialoguri psihologico-artistice.

Floarea este simbolul principal în lucrările ei. UMANIFLOAREA, așa cum o numește, preia trăiri, mișcări și culori din gesturile și bagajul emoțional al creatoarei și îi oferă privitorului o poveste întreagă, dar cu multiple variante de interpretare.
 
Ceea ce face și mai interesantă pictura Alexandrinei Carmen Ene e faptul că așază culoarea pe pânză în etape, în perioade guvernate de trăiri pozitive și mai puțin pozitive, iar acest melanj de stări, transpus în texturi și culori, devine omogen și compact; un fir narativ bine construit.
 
Cele mai recente lucrări relevă o perspectivă nouă, o complexitate pe care o găsești doar într-un „împreună” armonios. Un duo aparent antitetic, un Yin-Yang, redat de  tușe cu o forță extraordinară atât din punct de vedere cromatic, cât și al gestului, exprimat prin forța pensulației, în completarea și susținerea fragilității florale, diafană și delicată, atât de caracteristică ei.
 
Ca tehnică, artista se avântă plină de curaj și curiozitate în îmbinări ale diferitelor tipuri de acrilice: solide, lichide(pulverizate) și pastă care creează efectul 3D.

Expoziția va fi dublată de o serie de evenimente care marchează un spațiu inedit de dialog între arta plastică și psihologie. Pornind de la un armistițiu simplu, dar esențial: psihologia nu explică arta, iar arta nu neagă psihologia, aceste evenimente vor deschide noi orizonturi de experiență participanților:
– Joi, 27 aprilie, ora 19 – “Intuiții despre noi și despre artist în fața unei opere de artă” (dialoguri inedite psihologico- artistice)
Invitat: prof. univ. dr. Matei Georgescu, psihoterapeut, doctor în filosofie, doctor în psihopatologie fundamentală şi psihanaliză, Universitatea Paris 7, postdoctorat în cercetare avansată, Institutul de Medicină Legală din Bucureşti, autor a 15 cărți, în prezent coordonator al programului masteral de Psihologie clinică și intervenție psihologică la Universitatea Spiru Haret din București.
– Sâmbătă, 29 aprilie, ora 16 – “A FI – deconstrucție și construcție de sine prin artă și prin psihoterapie”
Invitată: Aura Acasandrei, psiholog clinician, psihoterapeut psihanalist
– Sâmbătă, 6 mai, ora 16 – “Dacă aș fi operă de artă, ce ar spune corpul meu?”
Invitată: Monica Măgureanu, coach systemic, practician și formator în metoda “Referențialul arhetipurilor pesonale, practician certificat și intern în “Compassionate Inquiry”
  
Organizat de revista Psychologies, Galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt Romania
Partenerii media: Radio România Cultural, Metropola TV, București FM, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, Revista Arta, AICI A STAT, Kreatoria, Dreamingof, Fine Society, A12 Studio.