ANUALA DE ARTA ȘI ȘTIINTA NEO ART CONNECT (NAC) este organizată de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, inițiată și curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Proiectele NAC pot fi văzute pe www.neoartconnect.ro
Anuala de Artă și Știință – Neo Art CONNECT (NAC), prima platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația 9. Platforma și-a început manifestările artistice pe 18 mai 2023 cu o expoziție intitulată RECONECTARE care a oferit vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022.
Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC) organizată de galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, s-a încheiat depășind o bornă importantă de peste 10.000 de vizitatori din toată țara.
Neo Art Connect desfășurat în perioada 18 mai – 31 iulie 2023 a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori intedisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.
Un număr record de vizitatori au participat la conferințe și prezentări de artist, performance și spectacole create sau curatoriate special pentru această primă manifestare a rețelei naționale NAC. Premiere ale acestei ediții au fost :
– Reconnecting the city, proiect itinerant, prima expoziție inpirată dintr-un spectacol- aplicație „The Walks„ by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli & Goethe Institut București),
– București , capsulă în timp, un poem urban sub forma unui dom imersiv,
– Un spectacol de teatru în camere de hotel, HÔTEL DES POÈMES,
– O sesiune de muzică remixată și o inedită prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de artistul spaniel Rubén Alonso,
– Prezentarea in premiera costumului de pregătire de aselenizare al astronautului Adler, în cadrul unei expoziții interdisciplinare la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”,
– Cea mai mare reuniune de artiști cu practica axată pe artă și știință, într-un număr record de expoziții simultane.
Printre artiștii și curatorii care au contribuit la desfășurarea primei Anuale de Artă și Știință din România sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, Roxana Lăpădat, Ana Negoiță, Raluca Oancea Nestor, Suzana Dan, Mihai Zgondoiu, dar și Andrei Bodnar, Andrei Cozlac, Mihai Milea, Laurian Popa, Elena Adorian, Andrei Tudor, Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean.
Susținut de BRD Groupe Société Générale
Partener strategic: Fundația9
Parteneri: Muzeul de Artă Constanța, Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic,OAR București, UAP, Galeria PARK , Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023, Universitatea din Oradea – Facultatea de artă, Centrul Cultural Apollonia, UAD, Galeria Casa Matei, GALERIA PASAJ 2, UAD Râmnicu Vâlcea, Galeria Alfa și Atelierele UAPR, PALATUL BRAUNSTEIN, OAR Iași, Universitatea de Artă Iași, Codru Festival.
Plăcut de Radio Guerilla
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.