AJUNS LA PRABUSIRE. Un contact strident cu Timon Botez

‘Am pus accentul pe legatura dintre forma si sunet, dat fiind ca fiecare obiect trimite la un anumit sunet, fie ca il produce, fie ca are o forma care ne duce cu gandul la un anumit tip de sunet. Daca iei un obiect si exerciti forta asupra lui, fie ca il spargi sau il proiectezi in aer, genereaza un sunet. Astfel, devine firesc de ce un astfel de sunet este strident. Forta aplicata asupra formei releva „vocea“ acelui obiect’ ne dezvaluie Timon Botez.

Lucrarea este o instalatie de sunet contextuala si efemera semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce va fi expusa la Galateca pentru numai 28 de zile. Proiectul combina noile tehnologii digitale cu o serie de structuri din lemn intr-un aranjament vizual si senzorial ce duce cu gandul la o orchestra virtuala.

Timon ne impartaseste mai multe detalii: ‘Sunetele sunt realizate cu ajutorul unor oscilatoare sintetice, care produc sunete statice si care pot fi apoi modulate, ceea ce fac eu pe calculator. Dupa-aceea, inregistrez doar bucati mici de sunet, care sunt puse in succesiuni diferite, astfel incat nu vom auzi niciodata o structura care sa se repete. Ceea ce auzim in galerie sunt sunete care iau nastere in timp real’.

‘O SA SE PRABUSEASCA / COME TO CRASH‘ este a treia instalatie-orchestra de mari dimensiuni a artistului Timon Botez. Instalatia sa anterioara „Argument Infinit” a fost expus in 2012 in orasul industrial si falimentar Detroit din SUA, in timp ce „LYDUR” a fost gazduita de Centrul Norvegian pentru Design si Arhitectura din Oslo, Norvegia in 2010. Botez locuieste si lucreaza din 2013 in Oslo dupa ce a studiat si lucrat timp de16 ani cumulat in Londra, Boston si New York.

Multe din lucrarile Timon Botez explora simfonia sunetului capturat in formele din lemn care actioneaza ca niste interpreti. Fiecare constructie sculpturala are personalitatea sa in functie de frecventa si de spatiul expozitional. Transpunerea senzatiei in forma si textura este o provocare pe care Timon o abordeaza cu fiecare instalatie.

Cu aceasta manifestare realizata in parteneriat cu Festivalul International George Enescu si cu Festivalul de Arta EBienale, Galateca continua seria proiectelor dedicate artei contemporane, promovand limbaje artististice inedite si facilitand intalnirea publicului cu diverse forme de arta.

Aparitii in presa:

http://allhollow.com/come-to-crash-a-strident-encounter-with-timon-botez/

http://adevarul.ro/news/festivalul-george-enescu/interviu-timon-botez-treia-instalatie-orchestra-1_52307457c7b855ff566f97c5/index.html

http://www.observatorcultural.ro/ARTE-VIZUALE-IN-FESTIVALUL-ENESCU.-Timon-Botez-Come-to-Crash-la-Galeria-Galateca*articleID_29126-articles_details.html

http://www.forbes.ro/Come-to-crash-la-galateca-instalatie-de-arta-si-sunet-semnata-de-artistul-romano-norvegian-timon-botez_0_8752.html

http://www.modernism.ro/2013/08/30/come-to-crash-a-strident-encounter-with-timon-botez-galeria-de-arta-contemporana-si-design-galateca-bucuresti/

http://www.cariereonline.ro/articol/instalatie-de-arta-si-sunet-la-galateca-timon-botez

http://www.vice.com/ro/read/sculptura-in-sunet

http://inhalemag.com/ebienale-bucharest/

Galerie