DOI

FB Post 2

DOI
Dana Constantin / Marcel Bunea
Instalatie
Curator: prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu
Vernisaj: vineri , 6 octombrie, ora 20:00 / NAG 2017
6-9 octombrieDOI 6 propune de această dată o ”instalație site specific” care explorează posibilitățile coexistenței a două entități artistice într-un singur demers și obiect estetic.
Instalația este structurată pe ideea complementarității. Două atitudini aparent divergente, opacitatea și transparența sondând magicul în relație cu fermitatea liniei drepte și a tentei plate, vin să structureze imaginea complexă a unei instalații parietale de mari dimensiuni (270×1750 cm).
”Doi artiști – un singur obiect estetic” ar putea fi sintagma definitorie a prezentei expoziții de la Galateca.
Ieșirea din amalgamul comun al picturii românești printr-un alt tip de propunere vizuală este o altă idee ce îi motivează pe cei DOI pictori: Dana Constantin și Marcel Bunea.Dana Constantin. Demersul meu artistic încorporează mai multe referiri la preocupările formale și arhitecturale urmărind puterea creatoare a naturii. Reflecția abstractă între cele două elemente plastice folosite cu preponderență – Suprafața și Linia, vin din observația/dialogul direct asupra ritmului oferit de structurile din Natura.
Eliberata în ultima perioadă a creației de limitările fizice imitative ale formelor vegetale, am propus o noua dimensiune, formală – liniară, subordonând-o unui registru cromatic valoric obținut prin suprapunere și contopire, într-un discurs plastic exprimat prin calitatea raporturilor plastice stabilite, caracterizat de simplificare, aprofundare și esențializare. Structurile liniare includ astfel, o sinteza plastica dintre aparență si esență.Marcel Bunea. Pictura mea actuala nu este exclusiv estetizanta ci una de atitudine. Ea se instituie programatic ca o intoarcere la fundamentele picturii, ca baza a imaginii picturale. Ea vine dinspre
vitraliul gotic, fresca bizantina si icoana pe sticla transilvaneana mai degraba decat din ascendenta picturii secolului XX.
Pe spirala ascendenta a existentei mele pictura revine ca exorcizare a uratului, crizei morale, rautatii, arivismului si prostiei.
Fac parte dintr-o minoritate (majoritate a viitorului) care mai crede in valori precum: legea, ordinea, dreptatea, moralitatea; valori pe care pictura mea le exprima.
Linia dreapta si tenta plata sunt atribute ale masculinitatii, virilitatii seculare fara a avea nimic discriminatoriu.Eveniment inclus in Noaptea Albă a Galeriilor 2017-White Night of the Art Galleries
Detalii expozitie »