“Glimpses of Infinite Symmetry” de Vlad Tenu

Vernisaj: 6 februarie, 19:30
Q&A cu Vlad Tenu: 7 februarie, 17:30
Expozitia va ramane deschisa in perioada 4 – 28 februarie 2014

In perioada 4 – 28 februarie 2014, Galeria Galateca prezinta expozitia Glimpses of Infinite Symmetry. Expozitia alatura o serie de instalatii realizate de Vlad Tenu, ce s-au nascut in urma unor procese de cercetare in design dedicate genezei formei si spatiului. O parte din aceste lucrari au fost expuse anterior la diverse galerii din Londra, printre care si Arup Phase2, Testbed1 si mai recent la Surface Gallery. Cu aceasta manifestare, galeria continua seria proiectelor dedicate artei contemporane si designului, promovand limbaje artistice inedite si facilitand intalnirea publicului cu diverse forme de arta.

In procesul sau creativ, Vlad Tenu se inspira din natura, careia ii acorda o atentie deosebita prin incercarea permanenta de a descifra structura, fenomenele si mecanismele fine ale acesteia. Lucrarile sale sunt, de fapt, o combinatie de matematica, design si arta. Artistul ne povesteste care este procesul care sta la baza practicii sale: “Prototipurile din seria „Minimal Complexity” sunt bazate pe un concept matematic care se refera la o familie de suprafete extrem de interesante, numite “minimale”. Sunt geometrii periodice care nu se intersecteaza si care se extind la infinit. Explorand oportunitatile ce pot fi deschise de acestea in arhitectura si design, am ajuns sa le simulez prin metode algoritmice alternative, dupa modelul dinamicii bulelor de sapun si sa le construiesc cu ajutorul tehnologiilor digitale. Cand am inceput sa studiez algoritmii, m-a fascinat sa descopar ca exista o foarte mare legatura intre matematica, chimie, fizica şi orice forma din natura. De exemplu, modelele de pe animale – leopard, zebra etc. – se pot genera pe computer numai cu ajutorul unui algoritm. E doar o interacţiune celulara, o reacţie chimica prin care poţi obţine forma.”

Toate instalatiile sale sunt modulare, fiind realizate dintr-un anumit numar de componente care se repeta. Unele sunt facute din sute sau chiar mii de piese, care sunt imbinate urmand un principiu de simetrie multi-dimensionala, creand instante ale acestor suprafete continue care nu se intersecteaza, si care teoretic, pot fi extensibile la infinit.

Vlad Tenu este un arhitect de origine romana stabilit la Londra. Experimentele sale se axeaza pe integrarea tehnologiilor digitale in procesul de proiectare, ce implica metode generative de design, tehnici digitale de fabricatie si design interactiv. Proiectul sau intitulat “Minimal Complexity”, castigator al Concursului REPEAT Tex-Fab 2010, a fost expus atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie in cadrul a doua evenimente de amploare internationala: London Festival of Architecture si London Design Festival in 2012. in prezent, lucreaza la AHMM, iar anterior a lucrat la Surface Architects, ambele companii premiate pentru activitatea arhitecturala cu sediul in Londra. Alaturi de activitatea sa profesionala, Vlad este implicat si in domeniul academic la Bartlett, ca asistent universitar si supervizor de teze de masterat in cadrul programului Arhitectura Adaptiva & Computationala. Lucrarile sale fac parte din colectii si muzee cunoscute, iar anul trecut Vlad Tenu a expus in premiera in Romania doua dintre instalatiile sale in cadrul EBienale, manifestarea pe arte vizuale a festivalului George Enescu.

Desi foarte tanara in peisajul spatiilor culturale, Galeria Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiectele inedite de design si arta contemporana. Galateca este un proiect care alatura artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare care isi propun sa dezvolte expozitii de arta multimedia, un gallery shop cu totul nou pentru peisajul autohton si experiente culturale pop-up.

Galerie