MAIASTRA – POVESTEA NESPUSA A IEI

Galeria Galateca a fost invitata de catre Institutele Culturale Romane din Berlin si Londra sa itinereze expozitia “Maiastra – Povestea nespusa a iei” in cadrul unor Festivaluri de Cultura Romana in Berna si Dublin. In Berna, in locatia Yehudi Menuhin Forum, expozitia va avea loc intre 11-13 septembrie, iar in Dublin la Europe House, intre 14 – 24 octombrie. In ambele locatii, alaturi de expozitia “Maiastra- Povestea nespusa a iei” – initiata si conceputa de Galateca prin expozitia din 2013 si continuarea acesteia din 2014 – vor avea loc concerte de muzica clasica sau muzica experimentala, spectacole de teatru, proiectii de filme artistice si documentare, lecturi si reprezentatii literare. Prin anvergura sa, festivalul organizat de Institutul Cultural Roman reprezinta o premiera in colaborarea romano-elveţiana pe plan cultural.

Expozitia “Maiastra – Povestea nespusa a iei” aduce in centrul atentiei IA ca simbol identitar si obiect de arta. IA era considerata un vesmant ritualic, sacru, ce insotea femeia pe tot parcursul vietii. Ca orice vesmant traditional, IA constituie o secventa a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituala ce strabate timpul si prin care se poate redescoperi istoria mitica a unui neam. Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Altetei Sale Regale, Regina Maria a Romaniei in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si fragmente din texte antropologice si etnografice de referinta ce vor dezvalui semnificatia semnelor cusute pe ii.

Expozitia itineranta “Maiastra – Povestea nespusa a iei” este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Muzeul Horniman din Londra. “Maiastra – Povestea nespusa a iei” si “IA. Poarta spre infinit” fac parte dintr-un concept expozitional de recuperare identitara initiat de galeria GALATECA si inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expozitia va fi completata de opere de arta influentate de motivele si semnele de pe ii, ‘IA Gheparda’ a artistului Aurel Tar si ‘Anemona’ de Vlad Tenu, alaturi de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura traditionala romana, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga si de o parada a iilor pe strazile Bernei.

Expoziţia „Maiastra. Povestea nespusa a iei” va avea vernisaj: joi, 11 septembrie, orele 19.00 la Yehudi Menuhin Forum, iar pe data de 12 si 13 septembrie (inclusiv) expozitia va putea fi vizitata intre orele 11.00 şi 18.00.

Linkuri utile:

http://www.icr.ro/berlin/zilele-culturii-romane-la-berna/expozitia-maiastra-povestea-nespusa-a-iei.html
http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/zilele-culturii-romane-la-berna-in-elvetia.html
https://www.facebook.com/rumanischekulturtagebern
http://www.menuhinforum.ch
http://ec.europa.eu/ireland/about_us/index_en.htm
https://www.facebook.com/maiastra10?hc_location=timeline

maiastra (1)