MAIASTRA – Povestea nespusa a iei, la Dublin

Dupa Bucuresti si Berna, expozitia “Maiastra. Povestea nespusa a iei” isi continua traseul european, pe 14 octombrie, orele 18:00 fiind vernisata la Dublin, in European Union House, Dawson Street nr. 18.

Acesta este un proiect de recuperare a iei romanesti ca simbol identitar si ca o continua sursa de inspiratie pentru tineri artisti si designeri romani si straini fiind realizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Muzeul Horniman din Londra si inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expozitia prezinta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Altetei Sale Regale, Regina Maria a Romaniei in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si fragmente din texte antropologice si etnografice de referinta ce vor dezvalui semnificatia semnelor cusute pe ii.

Expozitia a fost completata de opere de arta influentate de motivele si semnele de pe ii, ‘IA Gheparda’ a artistului Aurel Tar si ‘Anemona’ de Vlad Tenu, alaturi de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura traditionala

Manifestarea face parte din din programul Zilele Culturii Romane la Dublin, organizat de Institutul Cultural Roman din Londra si Ambasada Romaniei in Irlanda.

Expozitia poate fi vizitata la Casa Uniunii Europene din Dublin din data de 14 octombrie pana in 24 octombrie.

Photo credits: Viorel Niculescu