Maiastra – Povestea nespusa a iei la Londra

Dupa Berna si Dublin, expozitia itineranta  “Maiastra – Povestea nespusa a iei” ajunge pe 15 ianuarie la Londra. Galeria Galateca a fost invitata de catre Institutul Cultural Roman din Londra sa participe la celebrarea Zilei Nationale a Culturii Romane.

Expozitia “Maiastra – Povestea nespusa a iei” aduce in centrul atentiei IA ca simbol identitar si obiect de arta. IA era considerata un vesmant ritualic, sacru, ce insotea femeia pe tot parcursul vietii. Ca orice vesmant traditional, IA constituie o secventa a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituala ce strabate timpul si prin care se poate redescoperi istoria mitica a unui neam. Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Altetei Sale Regale, Regina Maria a Romaniei in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si fragmente din texte antropologice si etnografice de referinta ce vor dezvalui semnificatia semnelor cusute pe ii.

Expozitia itineranta “Maiastra – Povestea nespusa a iei” este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Muzeul Horniman din Londra. “Maiastra – Povestea nespusa a iei” si “IA. Poarta spre infinit” fac parte dintr-un concept expozitional de recuperare identitara initiat de galeria GALATECA si inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Expozitia va fi completata de mai multe obiecte de design contemporan din portofoliul  NeoGalateca inspirate din cultura traditionala romana, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Mandra Chic sau FurgaMurga.

Expozitia „Maiastra. Povestea nespusa a iei” va avea vernisaj: joi, 15 ianuarie, orele 19.00, Institutul Cultural Roman, Belgrave Square, expozitia putand fi vizitata intre orele 10.00 si 17.00 pana pe 16 februarie.