Maiastra – povestea nespusa a iei

MAIASTRA

Nasterea unei lumi

23 iunie – 29 august

Galeria Galateca, Strada C.A. Rosetti nr. 2-4, Bucuresti

“Maiastra, Nasterea unei lumi” este o instalatie de arta ce are ca sursa de inspiratie IA, un spatiu metafora ce imbina elemente traditionale si moderne intr-un concept colaborativ original. Expozitia gazduieste timp de doua luni si Hubul Cultural Maiastra si isi propune sa fie o platforma interactiva de sustinere a valorilor identitare, o serie de workshop-uri, performance-uri si conferinte urmand sa fie gazduite in acest spatiu. Conceptul curatorial este inspirat de Ioan Sorin Apan si de cartea sa – „Taina Marii Negre, oceanografie si folclor”, transmitand ideea ca traditia este un act cultural salvator.

Pornind de la acest narativ, expozitia este structurata in trei zone:

  • In prima zona sunt expuse o selectie de ii si un costum taranesc ce au apartinut reputatului profesor Ioan Sorin Apan, etnograf si etnolog pasionat, colectionar de arta traditionala, pictor de arta sacra. Instalatia Mariei Constantinescu ce cuprinde lucrarile ”Tron cu Maica Domnului torcand”, Tunelul Timpului si ”Cubul de sticla cu fus”, in care regasim aceeasi strategie plastica de recuperare a traditiei, caracteristica artistei, completeaza simbolic conceptul. Lucrarea fotografica a lui Dan Cristian Mihailescu reaminteste privitorului tema principala a proiectului, marea.

  • Arca realizata in mod simbolic de scenografa Cristina Milea din materiale primordiale: in, canepa, bumbac si panza topita marcheaza cea de-a doua arie, dedicata materialelor textile si traditiei artizanilor romani, fiind completata inspirat de instalatia “Printre picaturi” a Iuliei Nastase, ce reitereaza tema expozitiei, marea. Tot aici regasim obiectele textile ”Lucruri de altadata” si „Tol” ale Dorinei Horatau, un artist vizual cu experienta in domeniul artelor si designului textil, ce continua metafora genezei.

  • A treia zona este o proiectie a traditiei in modernitate incluzand atat proiectul Digital Reality al masteranzilor din anul I de la UNARTE, dar si colectiile inspirate din traditie JackPack 2.0 de Speri Enescu si “Haine Organice Binecuvantate” de Chrisa Dobreanu, toate trei sub indrumarea lector univ. Ioana Sanda Avram. Povestea iei nu se putea spune fara povestea borangicului, extragerea si prelucrarea firelor de borangic fiind unul din cele mai vechi mestesuguri romanesti pe cale de disparitie. Astfel, Borangic sau Alina Margulescu si Cristina Niculescu, este o marca realizata pentru a duce mai departe traditia, initiativa pe care si galeria Galateca o sustine.

Aflata la a treia editie in Romania, programul expozitional Maiastra este primul proiect de arta contemporana dedicat iei si simbolurilor identitare, realizat de galeria Galateca si inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine si s-a bucurat de o prestigioasa expunere internationala, cu 10 expozitii in Europa, printre care cele de la Berna, Dublin si Londra.

Tot in acest cadru a avut loc si lansarea Institutul Iei si Textilelor Traditionale (IITT), initiativa comunitatii La Blouse Roumaine. Programul complet al evenimentelor poate fi gasit pe site-ul www.galateca.ro.

 

DETALII 

Videomapping: Razvan Pascu & Alina Anca (Aural Eye) Scenografie: Cristina Milea

Artisti: Dorina Horatau, Iulia Nastase, Maria Constantinescu

Aplicatia tehnologica Digital Reality: Andreea Ciohodaru, Irina Irimia, Razvan Muresan, Bea Szasz (studenti UNARTE de la grupa lector univ. Ioana Sanda Avram)

Fotografii si video: Dan Cristian Mihailescu

Borangic: Cristina Niculescu, Alina Margulescu

Designeri: Speri Enescu, Chrisa Dobreanu

Colectia Ioan Sorin Apan

Parteneri: Aqua Carpatica, Samburesti, Prodin, UNARTE, Light Bag, Asociatia Culturala NeoArt Romania, RenTech.