TILT. An Oblique View from Elsewhere de Richard Scott
6 mai – 20 iunie, Galeria GALATECA
6 mai 2016: Prezentare de artist, h 17:30 & Vernisaj, h 19:00
*Proiect inclus în Romanian Design Week Connected Events 2016 și BB7 Bucharest Biennale Parallel Events
TILT de Richard Scott este o meta-expoziție care explorează formele și structurile ce dau contur existenței noastre. Lucrările evidențiază perspectiva și reflecțiile care nu doar generează realitatea individuală, ci și creează iluzii ce induc în eroare. Expoziția site-specific este construită pe mai multe planuri: Rândul 1 – O formă abstractă este reprezentată ca fiind umplută parțial cu un fluid, astfel încât înclinarea ei este accentuată. Această umplere ignoră orice materialitate implicită a obiectului, forțând o citire abstractă și o concentrare pe planul imaginii. Bazându-se pe ambiguitatea stabilită în rândul 1, rândul 2 propune o serie de 3 piese aranjate orizontal, dar puțin înclinate, ce tratează imaginea ca un conținut încorporat în lucrare. Comparativ cu obiectele înclinate, „tilted”, din rândurile 1 și 2, rândul 3 le apropriază, dar este orientat spre exteriorul galeriei și reflectă deriva artistului în fața fenomenelor și pulsului orașului. În același timp, rândul 3 este un ecou la natura ambivalentă a lucrărilor din rândul 1, ceea ce sugerează o înțelegere parțială și incompletudinea veșnică a orașului.
Richard Scott este un artist și arhitect ce lucrează și locuiește în Londra și Kent. S-a născut în Hull și a absolvit în 1993, cu distincție, Universitatea Bartlett (UCL) și Sci-Arc (Los Angeles). A lucrat la Universitatea Cornell din New York cu Andrew Zago și cu Will Alsop la Londra și Moscova în anii 1990 și a predat Istoria & Teoria arhitecturii la Bartlett (UCL) și la Asociația de Arhitectură (AA).
Proiectele de arhitectură ale lui Richard contestă convențiile conform cărora conceptele informează procesele de proiectare din domeniul arhitecturii și explorează noi conexiuni între disciplinele de artă și arhitectură. Biroul de arhitectură Surface, format de Richard în 1996, a câștigat Premiul de excelență în Shinkenchiku-Sha și apoi Rezidential Design Award în Japonia, în același an cu proiectul „Soft-Space”. Surface a construit proiecte importante pentru Universitatea din Londra, ce au adus recunoașterea critică la nivel mondial, și a primit premii RIBA pentru Centrul Universitar de la Universitatea Queen Mary și Centrul pentru Film & Media de la Universitatea Birkbeck. Surface a proiectat o parte din structurile pentru 2012 Olympic Park, castigând Premiul Sign Design Society Grand Prix Award în 2013.
Lucrările de artă ale lui Richard au fost prezentate în cadrul expoziției Royal Academy Summershow din 2012, 2014 și 2015. A expus în cadrul expoziției ‘EUMake Process: Exhibition of European Designers’ în Shanghai, și urmează să aibă expoziții personale în Londra, București și Insulele Bermude.