UNTAMED SKIN – THE ROMANIAN BLOUSE

Vernisaj : 24 aprilie orele 19:00 – 04:00

Evenimentul face parte din Noaptea Alba a Galeriilor (24 aprilie), Noaptea Muzeelor (16 mai) si Romanian Design Week (16-18 mai)

Premiata cu trei Mentiuni Speciale in cadrul London Fashion Week – International Fashion Showcase 2015, expozitia “Untamed Skin – The Romanian Blouse” isi indreapta atentia catre originile IEI romanesti, o piesa vestimentara rafinata si delicata, dar cu un aspect neimblanzit, ce era purtata mereu aproape de piele, lucrata manual din fibre naturale si brodata cu simboluri primordiale.

Pentru aceasta expozitie, cei trei designeri, Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham au dezvoltat o colectie colaborativa de imbracaminte, accesorii si bijuterii in jurul formei si simbolurilor iei romanesti, pe care au reinterpretat-o raportandu-se la propria identitate artistica, onorand totodata bagajul bogat al patrimoniului cultural romanesc.

Astfel, fiecare tinuta conceputa de Alexandru Nimurad interpreteaza o ie specifica ce obisnuia sa fie purtata pentru cele mai importante evenimente ritualice, precum nasterea, nunta si inmormantarea, colectia de bijuterii ”Ensemble of Broken Pieces” realizata de Vika Tonu impreuna cu Alexandru Nimurad aduce o paralela la povestea Reginei Maria si are ca element central inima indurerata – lasata ca mostenire Romaniei de catre Alteta Sa, iar Alexandra Abraham a juxtapus hamurile arhitecturale si anatomice din piele peste rochiile lungi lucrate din bumbac natural, asa cum era acesta realizat pe vremuri.

Expozitia este organizata de catre Galeria Galateca in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra, si a fost expusa prima oara in cadrul International Fashion Showcase 2015, eveniment major de fashion-design coordonat de British Council si British Fashion Council, singurul program din London Fashion Week deschis publicului larg, unde a primit trei premii ‘Special Mentions’ la categoriile Best Country Exhibition, Best Designer (Alexandru Nimurad si Vika Tonu pentru colectia colaborativa de bijuterii), Best Curator (Roxana Gibescu).

“Untamed Skin – The Romanian Blouse” va fi itinerata cu sprijinul Institutelor Culturale Romane din Bruxelles si Berlin la centrul de design Winkelhaal din Antwerp intre 29 mai-10 iunie si la galeria de arta si design BraubachFive din Frankfurt intre 26-28 iunie.

*Alexandru Nimurad a studiat arhitectura si designul vestimentar, insa educatia sa cuprinde si designul grafic, ilustratiile sale fiind expuse in ultimii ani in cadrul mai multor expozitii la MNAC Bucuresti. Este prezent pe site-uri de specialitate ca DESIGNIST sau NOT JUST A LABEL si are proiecte prezentate pe platforme online ca SUB25, A PAGE, DASH, Casseur Magazine, KALTBLUT, Z!NK. Proiectele sale au aparut in publicatii ca All Hollow, I-D Magazine sau Cockaigne. In 2014 a facut parte din echipa de creatie a Festivalului de Arte Performative de la Glastonbury, unde a contribuit in calitate de graphic artist si set designer.

Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, Alexandru Nimurad a conceput o colectie vestimentara dedicata simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce inca se practica in anumite sate romanesti. Fiecare tinuta interpreteaza o ie specifica ce obisnuia sa fie purtata doar o singura data in viata pentru cele mai importante evenimente ritualice, precum ia de nunta, ia de moasa sau ia de inmormantare. Colectia lui Alexandru Nimurad a mai fost influentata de legatura puternica dintre viata rurala si natura ce a fost intrupata in simplitatea si totodata complexitatea iei romanesti. De asemenea, a realizat impreuna cu Vika Tonu colectia colaborativa de bijuterii “Ensemble of Broken Pieces” inspirata din povestea Reginei Maria.

Absolventa a Facultatii de Arta si Design din Huddersfield, Marea Britanie, Vika Tonu are ca domenii de specializare  bijuteria, colajul si printul. Vika Tonu Design a luat nastere in iunie 2013, odata cu seria de inele “Dimiourgia”, ce dezvaluie un univers al bijuteriilor incarcate cu simbolism si alchimie. Maniera in care lucreaza este una minimalista, geometrica, de simplificare pana la apropierea de esenta. Vika Tonu a creat colectii capsula realizate in colaborare cu urmatoarele branduri de fashion design: Alexandru Nimurad, Imaculatura, WOLF25, Atelierul de Haine, artista Naiana Vatavu, proiectele sale au fost prezentate in cadrul International Fashion Showcase 2015 – London Fashion Week, Targului de Bijuterie Contemporana AUTOR 10, Romanian Design Week, Gala Avanpremiere 14 la MNAC, ROD, Play Design Fair si in numeroase publicatii de specialitate, online si offline precum Harper’s Bazaar, Beau Monde, The Institute, Revista Autor, Revista Apage, SUB25, Revista Psychologies, Promotime Moldova, SAKS Magazine Moldova, Decanted Design, Experimentalist.

Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, Vika Tonu impreuna cu designerul Alexandru Nimurad, au realizat o colectie capsula de bijuterii conceptuale intitulata ”Ensemble of Broken Pieces”, formata din 6 coliere in forma de inima, turnate din alama, ulterior imbracate in argint si aur si impodobite cu pietre pretioase si semipretioase precum rubine, un diamant neslefuit, zirconiu si corali naturali. Colectia spune povestea unei inimi pline de dor, ce trece prin procesul de pierdere a cuiva drag, urmat de o vindecare treptata. Colectia se inspira din povestea Reginei Maria si are ca element central inima indurerata – lasata ca mostenire Romaniei de catre Alteta Sa.

Absolventa a sectiei de Moda in cadrul UNArte Bucuresti si cu o diploma in Arhitectura la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Alexandra Abraham reuseste, prin colectiile sale de hamuri, sa reinterpreteze uzul elementelor vestimentare fixe din dorinta de a exprima o libertate functionala si de a gasi un echilibru perfect intre piesele vestimentare si accesorii.

A colaborat, in repetate randuri, cu brandurile de fashion design Simona Semen, Imaculatura, dar si cu artista Ioana Sisea, colectii ce au fost prezentate in cadrul Gala Avanpremiere, Galeria Galateca si Studio Arte. Printre publicatiile de specialitate, online si offline, se numara aparitii in All Hollow, SUB25, Unica, The One, Beau Monde, IMute, Whisper, Glamour, Le Mile, DeVour, Bissous, Jute. In 2015 a participat in cadrul International Fashion Showcase 2015 – London Fashion Week si Salonul de Design Bucuresti – Galeria Orizont, unde a primit ”Diploma pentru originalitate si excelenta” din partea Filialei Design UAP.

Sub creatia Alexandrei Abraham ia romaneasca capata in cadrul expozitiei „Untamed Skin – The Romanian Blouse” o forma straveche, nefinisata si bruta, in culori deschise, asa cum era ea creata pe vremuri. Daca libertatea este exprimata prin fluiditatea panzei naturale folosita in crearea rochiilor lungi pana in pamant, simbolurile primordiale cusute odata pe aceste panze au fost inlocuite cu altele de natura structurala, care au capatat forme anatomice, exprimate prin hamuri. Asadar rochiile lungi expuse, elemente ale inradacinarii si traditiei, devin astfel suportul hamurilor arhitecturale din piele, ce completeaza firesc tinutele.

Roxana Gibescu este curatorul Galerie Galateca din Bucuresti, iar inainte a lucrat la Institutul Cultural Roman din Londra. A curatoriat proiecte si expozitii ce au facut parte din London Cultural Olympiad 2012, Muzeul Horniman din Londra, Bucharest Biennale 6, Bucharest International Experimental Film Festival, Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, Muzeul National Brukenthal si International Fashion Showcase – London Fashion Week. In prezent este bursiera CESI (Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii) la Scoala Doctorala a Universitatii Sorbonne 1 din Paris. La International Fashion Showcase 2015 din Londra, a primit Mentiunea Speciala pentru categoria Best Curator.

Multumim: Asociatia Culturala NeoArt Romania, IMDD, BCU, Forbes, Agentia de C’Arte, Modernism, ArtClue, HipMag, The Re-Art, Igloo, Biz, Designist, Elle, Harper’s Bazar, Rock FM, Senso TV, TV City, Radio Romania Cultural

Credite foto: Vlad Birdu, Make-up: Diana Ionescu, Model: Geanina Pistol, Loc: Satori Studio

Bijuterii: Alexandru Nimurad & Vika Tonu Design, Tinute: Alexandru Nimurad si Hamuri: Alexandra Abraham.