“Untamed Skin – The Romanian Blouse” la Antwerp

“Untamed Skin – The Romanian Blouse” la Antwerp
29 mai – 10 iunie
Instalatie de arta
Vernisaj: 29 mai, ora 19:00

Expozitia “Untamed Skin – The Romanian Blouse” isi continua calatoria prin Europa, dupa Londra si Bucuresti, aceasta poate fi vizionata in Antwerp, la Centrul de design contemporan Winkelhaak. Proiectul este realizat impreuna cu Institutul Cultural Roman din Bruxelles, partener al galeriei Galateca in mai multe proiecte de profil.
Vernisajul are loc pe 29 mai, de la ora locala 19.00, in prezenta celor trei designeri romani Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham si a curatoarei Roxana Gibescu. Expozitia ramanand deschisa pana pe 10 iunie.
“Untamed Skin onoreaza istoria si frumusetea iei, atat de apreciata de mari creatori precum Matisse, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier si Emilio Pucci si pune in valoare creativitatea designului romanesc“, scrie influentul site de fashion Noctis despre expozitia prezentata prima oara la Londra, in perioada 20 februarie – 20 martie 2015, in cadrul International Fashion Showcase – London Fashion Week 2015 in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra. Cei trei tineri designeri, Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham, au reinterpretat in colectiile lor mai multe aspecte din vesmantul romanesc si din intreaga simbolistica traditionala printr-o imbinare sincretica intre tesatura, bijuterie, sculptura si fotografie de arhiva cu Regina Maria a Romaniei, o ambasadoare a iei si a traditiilor autohtone.
Proiectul este prezentat in centrul de design contemporan Winkelhaak din Antwerp, capitala belgiana a fashion-design-ului, ce a capatat statutul de cult in lumea modei datorita Academiei Regale de Arte Frumoase Belgiei, una dintre cele mai importante academii de acest gen din Europa. Incepand cu anii 1980, mai multi absolventi ai Academiei au devenit designeri de moda de succes pe plan international, cei mai importanti fiind Maison Martin Margiela si grupul Antwerp Six. Orasul are in continuare o influenta enorma asupra altor designeri de moda, cum ar fi Raf Simons, Veronique Branquinho, Olivier Theyskens si Kris Van Assche.

Despre colectii:

Alexandru Nimurad a creat a colectie vestimentara dedicata simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce inca se practica in anumite sate romanesti. Fiecare tinuta interpreteaza o ie specifica ce obisnuia sa fie purtata doar o singura data in viata pentru cele mai importante evenimente ritualice, precum ia de nunta, ia de moasa sau ia de inmormantare. Colectia a mai fost influentata de legatura puternica dintre viata rurala si natura ce a fost intrupata in simplitatea si, totodata, complexitatea iei romanesti.
”Ensemble of Broken Pieces”, colectia capsula de bijuterii conceptuale creata de Vika Tonu impreuna cu Alexandru Nimurad, este formata din 6 coliere in forma de inima, turnate din alama, ulterior imbracate in argint si aur si impodobite cu pietre pretioase si semipretioase precum rubine, un diamant neslefuit, zirconiu si corali naturali. Colectia spune povestea unei inimi care a suferit o pierdere, urmata de procesul de vindecare. Fiecare piesa reprezinta un pas in calatoria catre refacere si surprinde in metal, frumusetea intunecata si grea a emotiei. Colectia este inspirata din povestea Reginei Maria si are ca element central inima indurerata – lasata ca mostenire Romaniei de catre Alteta Sa.

Sub creatia Alexandrei Abraham ia romaneasca capata, in cadrul expozitiei „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, o forma straveche, nefinisata si bruta, in culori deschise, asa cum era ea creata pe vremuri. Daca libertatea este exprimata prin fluiditatea panzei naturale folosita in crearea rochiilor lungi pana in pamant, simbolurile primordiale cusute odata pe aceste panze au fost inlocuite cu altele de natura structurala, care au capatat forme anatomice, exprimate prin hamuri. Asadar, rochiile lungi expuse, elemente ale inradacinarii si traditiei, devin astfel suportul hamurilor arhitecturale din piele, ce completeaza firesc tinutele.

Despre proiect:

Proiectul multidisciplinar itinerant organizat de Galateca, a fost prezentat prima data la Londra la inceputul anului 2015. Dintre cei 110 designeri din 27 de tari intrati in concurs, “Untamed Skin –The Romanian Blouse” a primit trei premii ‘Special Mention’ in cadrul International Fashion Showcase IFS 2015 – London Fashion Week, la categoriile Best Exhibition, Best Designer (Alexandru Nimurad si Vika Tonu pentru colectia colaborativa de bijuterii), Best Curator (Roxana Gibescu)