ARTODYSSEY de Valentina Băicuianu

ARTODYSSEY  de Valentina Băicuianu

 

Expoziția ARTODYSSEY este primul proiect artistic al Valentinei Băicuianu, un discurs plastic despre trăiri, reflectare, regăsire și împăcare. Într-o lume în care interiorul este camuflat, gândirea este în tipare, valorile sunt reașezate, Valentina Băicuianu invită privitorul la un exercițiu de introspecție.

Deși nu are studii de specialitate, în demersul său artistic are mai multe trasee, căutări, pentru a găsi o exprimare modernă a portretului.

După douăzeci de ani de carieră corporatistă, la început de nou drum, artista propune confruntarea cu propriile trăiri, ea însăși dezvăluindu-și cu multă onestitate universul.

Lucrările selecționate, așa cum sugerează și titlul expoziției,  sunt sugestive pentru evoluția artistică din ultimii doi ani, multe dintre acestea deja se găsesc în colecții private din țară și din străînătat.

În cadrul expoziției sunt cuprinse lucrări ce dezvăluie sursele de inspirație, căutarea stilului artistic propriu, abandonul și regăsirea în tușă:

“Multe dintre lucrările mele sunt personae, experiențe și emoții traduse într-o metaforă plastică care își invită privitorii să facă, la rândul lor, exercițiul de decodare. Portretele sunt compoziții studiate, cu o aparență decorativă, unele devin însă tulburătoare, atunci când înțelegi mesajul”.

 

ARTODYSSEY, face parte din demersul galeriei Galateca de a realiza o multiperspectiva, de a expune lucrări ale unor artiști eterogeni, cu experiențe diferite, din zone neexplorate ale societății noastre. 

Valentina Băicuianu este absolventă a Facultății de Drept și s-a născut într-o familie bucureșteană, în care mama și mătușa au avut înclinații artistice și un talent care a urmărit-o pentru tot restul vieții. Rândul ei a venit după ce, timp de 20 de ani, a avut o carieră remarcabilă în mediul corporatist. Ca artist prețuiește creativitatea, autenticitatea,viața, în toată diversitatea ei, fiind sursă permanentă de subiecte de reflexie, aceasta este prima ei expoziție solo.