COLECȚIA GALATECA 1.Noi începuturi

28.10 – 20.11.2021

Expoziție internațională de artă modernă și contemporană

În perioada 28 octombrie – 20 noiembrie galeria Galateca prezintă pentru prima dată publicului o parte din colecția sa, un proiect cu o componentă internațională importantă, de artă modernă și contemporană, cu peste 20 de nume de excepție. Am organizat această primă parte vizând criterii estetice, lucrări cu precădere figurative, dar și tehnica, suportul utilizate, respectiv hârtie și obiect.

Colecția este construită conceptual astfel încât să reflecte strategia multimedia a galeriei, caracterul său inovator și internațional, având la bază, dincolo de lucrările achiziționate de galerie de-a lungul ultimilor 9 ani de existență,  o parte din colecția artistul britanic Simon Henwood și o parte din colecția fondatoarei Galateca, Andreea Sandu. Pasiunea pentru cărți, lucrări multimedia pe hârtie, precum și designul de obiect sau instalație, sunt reflectate în cadrul acestei colecții, pe care ne dorim să o împărtășim cu publicul iubitor de artă și nu numai. Considerăm că o colecție trebuie să fie vie, să își păstreze direcția și punctele sale importante, dar este la fel de important să circule și să fie adusă în contemporan.

Câteva dintre numele prezente în colecție Anca Boeriu, Maria Cioată, Constantin Flondor, Cosmin Paulescu, Constantin Piliuță, Pisica Pătrată, Predrag Popara, Bogdan Rață, Mircea Roman, Ioana Sisea, Mihai Zgondoiu, Marian Zidaru alături de Sir Peter Blake, Marc Chagall, Alberto  Giacometti, Simon Henwood, Eduardo Paolozzi,  Richard Scott, Andy Warhol.

Lucrările lui Sir Peter Blake, Marc Chagall, Alberto Giacometti,
Francisco Goya, Eduardo Paolozzi, Pablo Picasso și Andy Warhol fac parte din colecția
privată a artistului englez Simon Henwood, lucrări ce l-au inspirat pe acesta în realizarea primului său roman Black Arc și care au fost expuse în 2014 la Galateca în cadrul expoziției Henwood Library – Archive. Alte două portrete în guașă ale artistului prezentate în prima expoziție multidisciplinară Henwood Library. Din dragoste de carte şi de arte, completează Colecția Galateca 1. Simon Henwood a expus în
cele mai renumite muzee şi galerii ale lumii, printre care MOMA (NYC), ICA
(London), UCLA Hammer Museum (LA) şi Galeria Sophie Scheidecker (Paris).

Lucrările artiștilor românilor evocă anumite momente din istoria expozițională a galeriei.

Galateca este una dintre cele mai cunoscute galerii multidisciplinare de artă și design din România, spațiu de referință, o platformă de promovare a proiectelor originale. De-a lungul timpului, galeria a găzduit numeroase expoziții de artă contemporană, dar și interdisciplinare ale artiștilor din întreaga lume. La începutul anului 2013, a fost lansată și NeoGalateca – un gallery shop ce completează zona expozițională, devenit de referință pentru publicul român și străin pasionat de cadouri de artă și design. În egală măsură, galeria și-a asumat programe de promovare a valorilor românești, a tinerilor artiști și încurajarea producției de artă contemporană prin dezvoltarea de proiecte expoziționale în spațiile proprii și care exced granițele sale. 

Parteneri media: modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Cover stories, Kreatoria, Propagarta

Susținut de AQUA Carpatica

www.galateca.ro / www.facebook.com/GalerieGalateca/ www.instagram.com/galateca/