DIn 29 iulie,domul imersiv ajunge la Brașov

București – capsulă în timp, domul imersiv , ajunge la Centru Cultural Apolloniadin Brașov, fiind un punct de atracție în cadrul festivalului Culturama.

Vizitatorii se pot bucura de acest proiect special al anualei de artă și știință Neo Art Connect în perioada 29 iulie – 20 august 2023​

În contextul primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursine în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă. Creat în mod dedicat pentru partenerul nostru BRD – Groupe Societe Generale, produsul cultural este dedicat ideii de interferenţă între mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video şi instalaţie audio, o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Diana Mihalcea. Transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.

Prima capsulă de artă și știință itinerantă a Neo Art CONNECT pune bazele centrului NEO ART, care este unul dintre obiectivele paltformei NAC, și este un produs multidisciplinar realizat de o echipă de creatori, pornind de la istorici, arhitecți, artiști vizuali și multimedia, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga.

Proiectul expozițional face parte din Anuala de Artă și Știință – Neo Art CONNECT (NAC), prima platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația 9. Platforma și-a început manifestările artistice pe 18 mai cu o expoziție intitulată RECONECTARE care a oferit vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Activitățile din cadrul platformei se vor încheia la finalul lunii iulie 2023.

NAC este organizat de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, de Anca  Boeriu și Andreea Sandu.

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic: Fundația9 Parteneri: Muzeul de Artă Constanța,  Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic,OAR București, UAP, Galeria PARK , Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023, Universitatea din Oradea – Facultatea de artă, Centrul Cultural Apollonia, UAD, Galeria Casa Matei, GALERIA PASAJ 2, UAD Râmnicu Vâlcea, Galeria Alfa și Atelierele UAPR, PALATUL BRAUNSTEIN, OAR Iași, Universitatea de Artă Iași, Codru Festival.

Plăcut de Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer