Expoziția celor 5 bursieri NAC
18 mai – 23 iunie 2023
RECONECTARE este prima expoziție din cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația9.
RECONECTARE le oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Cele cinci lucrări și autorii lor sunt: RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei, Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra) – EDGES, Entity ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu) – Gazing (in)through , Mihai Toth – Striking Network of Uncertain Pixels, Andrei Lazăr – reGânditorul și Daria Langa – Proiectul P. Ei au beneficiat de programe de mentorat și de burse Neo Art Connect. Expoziția este curatoriată la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu.
“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
“Prima ediție a programului Neo Art CONNECT definește premizele pentru dezvoltarea unui eveniment anual important atât în peisajul cultural cât și pentru publicul larg. Este cumulul unui efort de echipă conjugat, atât cea internă, cât și a partenerilor naționali și a reprezentanților BRD. Mă bucur că am reușit să conturăm un program consistent și să implicăm în demers instituții și personalități relevante. Pentru că ne dorim ca rețeaua NAC să crească organic, programul Anualei și lista partenerilor sunt work in progress. Vă invităm să fiți parte din acest demers naționalinovator, ce își propune să dezvolte atât o platformă sustenabilă pentru tânăra generație,cât și o arhivă relevantă internațional a ceea ce reprezintă astăzi din punct de vedere cultural și educațional confluența între arte și știință.”spune Andreea Sandu,inițiator și curator al proiectului.
“Neo Art Connect reușește să descopere intersecții necesare și așteptate de către societatea secolului XXI între artă, cu toate formele ei și cercetare/știință din diverse domenii, între generații de artiști, unii bursieri, alții modelatori de spirite tinere. Neo Art Connect a reușit, de fapt, să ne reconecteze cu propria persoană, cu cei din jur, cu societatea”. ANCA BOERIU, curator și co-organizator.
Prima ediție a anualei de artă și știință NAC se va desfășura în perioada 18 mai – 31 iulie. Evenimentul cuprinde expoziții, conferințe, artist talks, intervenții, performance și spectacole în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere. După vernisajul RECONECTARE, alți 10 artiști selectați de juriu – Andrei Reg Șendrea, Andrei Bucovanu, Teodor Buruiană, Tudor Popa, Raluca Nicula, Vanesa Andor, Andreea Diaconu / Alexandru Munteanu, Larisa Oana Petcut, Ioana Aron și Andreea Ioniță – își vor expune proiectele la Rezidența9.
În București, anuala are un program multidisciplinar, cu tururi, evenimente expoziționale și performative, conferințe cu invitați din țară și străinătate, cu focus pe Ghica House (o clădire recent renovată și redată spațiului cultural al capitalei), în intervalul 8 – 18 iunie, în care se va desfășura evenimentul principal NAC din prima ediție, în parteneriat cu Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UNARTE și UAP. Partenerii NAC din cele 10 orașe, Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara, se alătură programului și vor activa pe plan local o serie de evenimente până pe 31 iulie. Programul actualizat poate fi urmărit pe www.neoaratconnect.ro.
Susținut de BRD Groupe Société Générale
Partener strategic Fundația9
Parteneri: Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UNARTE, UAP, Galeria Park, CODRU, Universitatea de Vest Timișoara
Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro
Parteneri: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Nespresso