Caile Sufletului

Căile sufletului I Maria Cioată I Black Cube IGalateca
17 ianuarie – 18 februarie
Vernisaj marti, 17 ianuarie, ora 18:00
Curator Mihai Plămădeală si David Leontin Olteanu

Marţi, 17 ianuarie, ora 18:00, galeria Galateca vernisează un nou proiect Black Cube “Căile sufletului” al artistei Maria Cioată, curatoriat de Mihai Plămădeală şi David Leontin Olteanu
Expoziţia cuprinde mai multe instalaţii din ceramică, un adevărat spectacol vizual prin întrepătrunderea luminii şi umbrelor, suprapunerea de texturi, jocul formelor şi volumelor.
“La nivel morfologic, ceramica Mariei Cioată exprimă magistral compatibilitatea fizicii cu voinţa artistică. Ingenioase şi surprinzătoare, piesele sale seduc prin rafinament, discreţie, coerenţă şi nu în ultimul rând, prin simţul măsurii. Artista ştie nu doar cum, ci mai ales când şi unde să se oprească. Structurile sale de porţelan, deopotrivă compacte, centripete şi fluide, adeseori traforate, se întâlnesc cu sita sau volutele metalice, în jocuri ale luminii şi umbrelor, întotdeauna cu rol activ în compoziţii. Dincolo de aspectele cu caracter intuitiv, tehnic, ori decorativ, avem însă de-a face cu o formă particulară de interogaţie privind finitul şi eternul. ,,O investigaţie filozofică în caracterul misterios al banalului şi familiarului accesibil”. (Mihai Plămădeală)
Expoziţia rămâne deschisă la Galateca în perioada 17 ianuarie – 18 februarie.
“Căile sufletului” este a cincea expoziţie din cadrul BLACK CUBE, un concept iniţiat în 2016 de galeria de artă contemporană şi design Galateca, o platformă de expunere inedită, creat pentru a pune în valoare opera artiştilor, a experimenta şi a schimba dialogul acesteia cu privitorul.
Maria Cioată. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, a studiat la Universitatea Naţională de Arte, Secţia Ceramică-Sticlă, Bucureşti, a avut numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, atât solo, cât şi de grup, remarcându-se prin originalitatea şi puterea mesajului său.
Galeria Galateca. O galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu viu și modern, ce poartă semnatura arhitectului Radu Teacă, situată în inima orașului, într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“. Un spațiu efervescent, în care arta contemporană se imbină cu cea clasică, o platformă care să permită întâlnirea și colaborarea dintre artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Galateca oferă o altfel de interacțiune de artă,fiind un adevărat hub cultural.Cu peste 50 de manifestări de artă și design desfășurate atât în țară cât și în străinătate, cu artiști români și străini, Galateca a devenit în timp o referință, o platformă de promovare a proiectelor originale de artă și design, în permanentă schimbare, în armonie cu ceea ce se întâmplă în lumea artistică internațională și românească. www.galateca.ro.