Se Mută…/ Andrei Pandele

10-16 octombrie 2022

Curator: Uschi Klein

PARTE DIN NEO ART CONNECT EDIȚIE PILOT, PLATFORMĂ NAȚIONALĂ ȘI FESTIVAL DE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ. Curator Camera Neagră / program neoart connect Andreea Sandu

Se Mută este o expoziție de fotografie care retrasează diferite trăsături și perspective ale mișcării prin observațiile ascuțite ale lui Andrei Pandele. Opera sa rămâne fără paralel și invită privitorul într-o lume apuse care se mișcă în ritm propriu; uneori chiar părea să stea pe loc. Totuși, singuri sau împreună, adesea forțați, oamenii s-au mutat. Refuzând să privim în altă parte, fotografiile lui Pandele ne poartă într-o călătorie care ne mișcă între trecut și prezent. “ ( Uschi Klein)

Expoziția cuprinde imagini fotografice în premieră, realizate într-o tehnică ușor neconvențională de artist, precum și un succint film realizat de Cornel Brad.

“Expoziția  “Se Mută…” între 11 și 16 octombrie are 36 fotografii alb-negru făcute pe film în București între anii 1976 și 2016.  Negativele au fost reproduse digital, cu un procedeu ușor primitiv, dar eficace, cu rezolutie mare. Un mix inedit, doar 3 dintre ele au mai fost arătate publicului. “

Atât tehnica, cât și mixul de medii de exprimare face ca această expoziție să fi fost selectată în seria de proiecte de artă și știință Camera Neagră, parte din prima rețea naționale de artă și știință – Neo Art CONNECT.

Autorul lucrărilor, arhitectul și fotograful Andrei Pandele, este membru OAR, RUR, SAR, UA, cu o activitate impresionantă, de la colaborări cu Jay Maisel în oct.1974 și H.Cartier-Bresson în mai 1975, la  fondator al Asociatiei Presei Sportive  în 1990, sau autor a unei serii importante de volume, cele mai recente fiind în 2018 – ‘Bucurestiul Mutilat’, Editura Humanitas, în 2019 -‘Decembrie 1989 in 89 imagini’,         Editura Humanitas, în 2020, ‘La Biserica Icoanei, editura Cuvântul Vieții. Printre cele mai recente expozitii personale menționăm : 2021- Fracturi Ideologice, ArCub, sala Coloane, PMB, 2019 -Revoluția în detaliu – Muzeul Național de Artă, piata Revolutiei, București sau Acum 30 ani, Muzeul Revoluției Anti-Comuniste, Timișoara.

Uschi Klein estecuratorul  expoziției, doctor și lector senior în Fotografie la Universitatea de Arte din Brighton (UK).

Susținut de BRD

Partener strategic Fundația9

Parteneri media: Radio România CulturalMetropola TVmodernism.roBizAgenția C’ArtePropagartafeeder.roAici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro

Parteneri: AQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiNespresso