Vlad Tenu

Vlad Țenu este un arhitect român stabilit la Londra. A studiat arhitectura la Iași, Lisabona și Londra la Bartlett, unde a obținut o diplomă de Master în Arhitectură Adaptivă & Computatie și un Certificat de Cercetare Avansată în Arhitectură. În Londra, a lucrat în birouri de arhitectură precum Surface Architects, Urban Systems și în prezent la Allford Hall Monaghan Morris, birou câștigător al premiului Sterling în 2015. Vlad activează și în domeniul academic, ca asistent universitar la Bartlett în cadrul masterului Architectura & Computatie și a susținut prezentări la diferite școli de arhitectură, precum Architectural Architectural Association, G.D. Hines College of Architecture din Houston, sau Aarhus School of Architecture.
Desprinsă din proiectele de cercetare în design de la Bartlett, activitatea lui Vlad s-a extins într-o zonă experimentală, multi-disciplinară, prin metode alternative de design procedural, menite să investigheze noi limite ale noțiunilor arhitecturale de spațialitate, scară sau materialitate. Inspirate din natură, lucrările sale reprezintă un mix simbiotic dintre artă și știință, implicând tehnici de programare și teorii din matematică, materializate în piese sculpturale sau sisteme de asamblare modulare și prototipuri aplicabile în diverse domenii precum arhitectură, design de produs, vestimentar sau de bijuterii.
Printre lucrările sale se află Minimal Complexity, piesă câștigătoare a concursului Repeat organizat de TEX-FAB în 2010 și a unui premiu al Institutului Arhitecților Americani (AIA) în Houston în 2012. Lucrarea a fost expusă la Festivalul de Arhitectură din Londra (2012) și evenimentul Sleep Hotel(2013). Pe lângă expozițiile personale Synthetic Nature( Londra, 2012) și Glimpses of Infinite Symmetry( București, 2014), Vlad Țenu a fost curatorul expoziției PROCESS în Shanghai în 2014. Lucrările sale au fost expuse și în cadrul Unfinished Festival(București 2018), Plug-În-to-the-future (Londra 2019), Shenzhen Design Week( China, 2019), BINAR (Bucharest, 2019).
Lucrările sale din domeniul designului vestimentar au început cu o piesă pentru CLON8 la săptămâna modei Paris din 2015 și o instalație pentru Del Rio London expusă la LeBonMarche în Paris(2015), însă au culminat cu Foræva, un proiect realizat împreună cu designerul Lana Dumitru. Născut dintr-o colaborare cu Swarovski, proiectul s-a materializat într-o rochie realizată din 25,000 de cristale Swarovski, rochie lansată în Hong Kong în 2018, câștigătoare a premiului BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018) și purtată pe scenă de către faimoasa cântăreața islandeză Björk, în cadrul turneului Utopia.

MINIPLEX
MINIPLEX este un sistem modular conceput de Vlad Tenu, constând într-un singur tip de componentă, o piesă plată care poate fi conectată cu nituri sau agrafe pentru a crea structuri 3D foarte complexe. Poate fi combinat într-o infinitate de forme posibile, la fel ca un element Lego sau o piesă de puzzle 3D. Bazate pe simetrie, structurile rezultate au o gamă largă de aplicații în iluminat, produse și interioare, obiecte decorative sau instalații de artă.
Miniplex a fost asamblat în diferite configurații pentru Festivalul de Arhitectură din Londra 2017, Expoziția plug-in-to-future la ARUP Phase2 Gallery în 2018, Shenzhen Design Week 2019 și London ULTRA Exhibition la Oxo Bargehouse London 2019.

Cosmic Bubble
Cosmic Bubble este o instalație produsă pentru colecția CLON8 A / W 2015 lansată la Paris Fashion Week în martie 2015. Ca răspuns la inspirația colecției provenind din dorința de explorare spațială, piesa abordează scenariul utopic al colonizării spațiului și ideea unui „micro-climat purtabil”, aluzie la evoluția costumului spațial de protecție într-o bula plasmatică micro-atmosferică flexibilă esențială pentru supraviețuire. Este imaginat a fi un strat adaptiv de protecție care este detașat de corp, dar gravitează în jurul siluetei umane și își schimbă forma într-o manieră similară cu o peliculă de săpun meta-blobby, menținând un volum de aer închis. Proiectarea este influențată de artiști spațiali sau science-fiction, cum ar fi Don Davis sau Syd Mead, care explorează un proces de găsire a formei în jurul corpului uman, ca sinteză a simetricului, centrifugalului și gravitaționalului.

ARTIST TALK: sâmbătă, 16 mai , ora 18:00

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul internet banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta #instalatie #arhitectura #vladtenu