SUSTAINABLE FASHION POETRY   Kiss Gyöngyvér

1-14 octombrie 2023

parte din CSWeek. Ediția II

Expoziția marchează un moment important din viața artistică a autoarei: prima sa expoziție personală. În contextul parteneriatul cu UAD Cluj, curatorul proiectului, Lucian Broscățean, a selectat elemente de design vestimentar, mostre de materialități și planșe de tip Thought Process, pentru a recrea universul personal al artistei și în pentru a oglindi tema acestei ediții: întoarcerea la comunitate, inspirația din tehnicile locale și creativitatea sustenabilă.KISS GYÖNGYVÉR – designer vestimentar și artist vizual – cercetează caracteristicile expresive și forța narativă a modei contemporane. Preocupată de relația între vestimentație – corp – suprafață textilă, creează imprimeuri digitale și materialități textile într-o manieră personală, deseori inspirând din viața de zi cu zi a omului contemporan, sau găsind inspirație în istoria artei și a costumului, în natură, respectiv în peisajul urban. În dezvoltarea motivelor adesea combină diverse elemente caracteristice diferitelor epoci culturale, diferitelor ramuri ale artei decorative și ale artelor vizuale.

Expoziția SUSTAINABLE FASHION POETRY prezintă preocupările designerului și fazele de creație ale unei colecții inspirate de istorie, de poetică și de impresiile personale. Se juxtapun suprafețele brodate și imprimeurile digitale; materialele textile caracteristice regiunii maramureșene și țesături japoneze.Prin implementarea conceptelor poemelor scurte japoneze din secolul al 18-lea, prin utilizarea simbolismului artei baroce, SUSTAINABLE FASHION POETRY imortalizează efemerul, capturând momentele trecătoare ale existenței contemporane.

Kiss Gyöngyvér (n.1980) este asistent universitar în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj Napoca și designer vestimentar/artist vizual. Prima sa prezentare de modă a fost în 2017, în cadrul Galei UAD Fashion Design, debut artistic urmat de participări la diferite expoziții de grup locale, regionale, naționale și internaționale, încât și participări cu colecții vestimentare la prezentări de modă locale și naționale. Proiectele artistice ale lui Kiss Gyöngyvér au fost prezentate în București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Târgu Mureș, Roma, New York, San Francisco. Săptămâna Creativității Sustenabile – CSWeek, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală NEO ART România, se derulează între 1 și 15 octombrie 2023, în București, Cluj – Napoca și Timișoara implicând peste 30 de parteneri și zeci de creatori. Coordonatoarele și curatoarele acestei ediții sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, împreună cu echipa curatorială formată din Elena Aronoaie-Adorian, Lucian Broscățean și Ana Negoiță.

Organizatori: Galateca, Neo Art Romania și Muzeul Național al Literaturii Române Co-organizatori CODRU, UAD Cluj Sponsori: BMW, Renovatio Parteneri: Goethe Institut, Institutul Cervantes, Holcim, Reciclator, ARCUB și Străzi Deschise București – Promenadă Urbană și PMB

Placut de Radio Guerilla Parteneri media: modernism.ro, Revista Arta, Biz, Agenția C’Arte, dreamingof.net, Propagarta, Aici a stat, Feeder, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV, Cartierul creativ Spatii partenere: creart, Hotel Cișmigiu, MNRL, OAR București, MNȚRSusținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești