Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte I Cosmin Perța

27.05 – 19.06. 2022 I Camera Neagră

Editare video: Veronica Ștefăneț și Artur Cojocaru II Fotografii: arhiva familiei Perța II Traducere: Andrew Davidson-Novosivschei II Curator: Ana Negoiță

Vineri, 27 mai , orele 18:30, Galateca vernisează, în Camera Neagră, instalația poetică multimedia Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, a scriitorului Cosmin Perța. O experiență imersivă care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.

Tema memoriei, culturală, biologică, individuală sau de grup, este una dintre cele mai ofertante teme artistice din toate timpurile. Cu atât mai mult cu cât ritmurile sociale sunt întețite, timpul și spațiul se contractă, evenimentele sociale globale se precipită, memoria funcționează ca o zonă de echilibru, o foiță de turnesol a civilizației prin care umanitatea își poate evalua prezentul și își poate proiecta viitorul.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte are un concept media care se învârte în jurul ideii de trecere a timpului care erodează și distruge, dar nu frânge continuitatea. Speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit practic din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context. Se transmite nu doar informația ADN, ci și un tip de amprentă mentalitară care anulează individualitatea, viața devenind conglomerat de vieți pe aceeași line, mai mult decât existență personalizată.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte va rămâne în Camera Neagră până pe 19 iunie 2022. Intrare liberă

 

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. 

În 2012 a obținut premiul Cel mai bun romancier tânăr din România. Fragmente din opera sa au fost traduse în 11 limbi. În prezent este lector de literatură comparată la Universitatea Hyperion din București.

 

Plăcut de Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta,  Observatorul Cultural, Imagora Cesi

 

Parteneri : AQUA Carpatica , Domeniile Sâmburești