Combustie / Carmen Nistor | Alina Nainer / 29 Iunie – 05 Iulie 2021

Combustie este o stare de fapt, permanentă, manifestată la nivel individual, în care avem libertatea de a include tot sau de a ne izola. O stare care poate reduce totul la nimic și din care putem renaște. Între cele două extreme, transformările prin combustie sunt întoarcerea perpetuă la starea de prezență.
Post-apocalipsa individuală lasă în urmă cenușa volatilă, dar și infinite posibilități de reinterpretare a materiei și de reîntrupare. Revenirea într-o nouă formă e călăuzită de reaprinderea simțurilor și de curiozitatea transgresării planurilor. Pentru că orice ardere totală e de fapt o renaștere.
Combustia ia naștere din fuziunea inedită și novatoare a două domenii de manifestare artistică: instalația de artă caligrafică și design floral semnate de Carmen Nistor și Alina Nainer, o combinație care nu a mai fost astfel pusă în scenă pe simezele din România de alți artiști.

“Foaia de hârtie e prea mică, nu e loc pentru cum văd acum semnele. Am nevoie de mai mult
spațiu, de mai multe dimensiuni.”Carmen Nistor, grafician, pedagog în domeniul caligrafiei și scrierii cursive, doctor în arte vizuale, are ca subiect permanent de studiu forma, semnificația și rolul literelor. Practică și predă arta caligrafică în cadrul proiectului Academia de Caligrafie pe care l-a fondat și prin care revitalizează arta scrierii cu instrumente tradiționale sau moderne. Carmen explorează în propriile lucrări limitele semnelor scrise, pe care le provoacă să își depășească starea și condiția, extrăgându-le din spațiul apăsător tradițional pentru a le îmbogăți multidimensional.
Iubirea Alinei pentru artă și frumos nu este statică, este în continuă mișcare, propulsată de o
sete insațiabilă de aprofundare și perfecționare. Descoperind arta florală în 2012 și fiind hotărâtă să aprofundeze acest domeniu, Alina a studiat ikebana în cadrul Universității Populare Ioan I. Dalles, iar în 2016 urmează cursurile de Designer Floral Profesionist, la Iași.
De la flori, calea a purtat-o tot spre frumos, către Istoria Artei, unde continuă nu numai să
își insușească cunoștințe despre artă, dar să se și autocunoască, redescopere și să găsească noi modalitați de exprimare artistică.
Ca și viața, în perpetuă regenerare, pofta de cunoaștere și exprimare e nucleul central
al creativitătți ei. Arta Alinei te poartă pe aripile unei călătorii între două lumi, de la o
stare disforica și viscerală la una euforică și transcendentală, atingând un sumar complex
de trăiri și experiențe.“ Vreau ca noi, oamenii, să ne dăm voie să simțim cu poftă și profund. Într-o societate unde totul este rapid și previzibil, scopul meu ca artist este să străpung barierele emoționale, și să ajut la eliberarea capacității de trăiri intense, chiar dacă uneori inconfortabile, care stau ascunse în sufletul tututor.“