HUMAN/ IRINA CRISTESCU

17 – 26 noiembrie 2022

Expoziția “Human”, găzduită la Galateca între 17 și 26 noiembrie 2022, reunește o serie de lucrări figurative realizate în ultimii ani, ce sondează emoții diverse descoperite în călătoria de explorare a artistului Irina Cristescu.  Este despre “a fi blând și onest cu noi înșine, despre a îmbrățișa omenescul, a da sens trecutului și a descoperii perspective diferite. Speranță, tristețe, bucurie, îngrijorare, frică, neputință, dorință, iubire, zbor.” (Irina Cristescu).

Selecția curatorială marchează încheierea unei etape de expresie estetică și începerea unui nou drum în exprimarea artistei, dar și o aprofundare, o continuare a temei recurente din creația sa, explorarea naturii umane, în toată complexitatea.

Portretele Irinei sunt paradoxale, exprimând concomitent o luptă de a rămâne autentic și aliniat cu sinele propriu, într-o societate ce etichetează, încapsulează și impune auto-limitări, dar și o bucurie de a regăsi în culoare și atenția pentru detaliu un mijloc de expresie direct, ce transcede și acționează asupra privitorului prin pârghii ale psihologiei umane universal valabile.

Expoziția prezintă o muti-fațetare a oglindirii, a stratificărilor și segmentărilor nealiniate. Transformă personajele sale în niște ființe abstractizate, niște măști ce îngroapă adânc autenticitatea, esența și ceea ce simțim cu toată ființa noastră.

Irina Cristescu observă și încearcă să transmită prin lucrările ei o separare pe care societatea o exercită permanent asupra sinelui. Presiuni variate sau auto-presiuni inoculate devin astfel premisa creației sale, ce rezidă în întrebarea: este fragilitatea noastră frântă de către mintea programată spre o direcție social acceptată ca fiind cea corectă? Cum supraviețuiești unei lumi în alb și negru, unde totul are o etichetă?

Apar aceste portrete ale umanității, așa cum foarte bine le denumește artista, portrete ce identifică segmente sau caută  reîntregiri ale ființei umane, surprind jocul autenticității substraturilor personalității, creând astfel lucrări ce acționează ca oglinzi ale sufletului.

Irina Cristescu s-a născut în 1991 în Cluj Napoca, Romania, a urmat studiile liceale în Elveția unde a locuit din 2006. În 2010, Irina a plecat in  New York pentru a studia arta la Parsons School of Design și apoi s-a mutat la București, unde a absolvit cursurile Universității Naționale de Arte și a obținut titlul de masterand în arte vizuale.

Parteneri media: Radio România CulturalMetropola TVmodernism.roBizAgenția C’ArtePropagartafeeder.roAici a Stat, kreatoria.ro, Finesociety.ro, Dreamingof.net

Parteneri: AQUA CarpaticaGitanaNespresso